Strona główna Kategorie przepisówPrzekąski i przystawki Pieczona pierś z indyka (dla dzieci)

Pieczona pierś z indyka (dla dzieci)

dodane przez Anett
Taka delikatna pierś z indyka jest świetna dla dzieci, ponieważ w sklepach dostępne są mocno solone, a solonych rzeczy dzieci nie powinny jeść. Domową wędlinką Córcia się zajada! W upieczonym mięsie nie czuć cebuli, ale nadała pewien smak i aromat.

 

Składniki:
1 duży filet z piersi indyka (około 1,5 kg)
Marynata:
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 płaska łyżeczka soli
3 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka lubczyku
Przed pieczeniem:
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka lubczyku
1 cebula
Sposób przygotowania:
W rondelku zagotowujemy trochę wody, wrzucamy przyprawy i gotujemy kilka minut, studzimy. Mięso dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miski, zalewamy marynatą i dolewamy tyle wody, aby całe było przykryte. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 3 godziny (najlepiej na noc).
Gdy mięso się zamarynuje delikatnie je osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy i nacieramy oliwą z oliwek i oprószamy słodką papryką, majerankiem i lubczykiem. Obok mięsa, na brzegach naczynia rozkładamy kawałki obranej cebuli. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach. Potem zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze do lekkiego zrumienienia skórki z wierzchu (około 10 minut). Po upieczeniu od razu odsączamy z wytworzonego soku.
W wersji bardziej “dorosłej” należy bardziej posolić marynatę. Ja dałam malutko, bo dzieci nie powinny jej dostawać wcale.

 

Inne propozycje dla Ciebie

9 komentarzy

babeczka35 5 maja 2015 - 18:43

Bardzo pyszne mięsko:)

Reply
admin 6 maja 2015 - 08:15

O tak, w taki sposób piekłam już 3 razy – szybko zjedzone :))

Reply
Joanna Machynia 6 maja 2015 - 20:03

Nie ma to jak domowa wędlinka 🙂

Reply
admin 6 maja 2015 - 20:17

Zdecydowanie tak!:) sama bardzo lubię, a dla dzieci to już szczególnie polecam takie domowe, zdrowsze i smaczniejsze :)))

Reply
Julianna Bednarczuk 7 maja 2015 - 14:51

domowe wędliny to dopiero smak! kuszący ten filet, taki rumiany i pełen smaku:) wcale się nie dziwię, zę Twoja córka się nim zajada:)
chętnie wypróbuję patent z cebulą;)

Reply
admin 7 maja 2015 - 15:00

Dziękuję i polecam 🙂 nadaje tylko trochę przyjemnego aromatu, a nie czuć jej w smaku 🙂 a jak ktoś lubi (ja nie) to może potem zjeść taką pieczoną cebulkę 🙂

Reply
kruszyna 7 maja 2015 - 17:10

Kanapki z takim apetycznym mięskiem na pewno smakują o niebo lepiej, niż te z kupną wędliną niewiadomego pochodzenia 🙂

Reply
admin 7 maja 2015 - 17:25

O tak 🙂 nie tylko smakują, ale do tego pięknie pachną! 🙂

Reply
Ania - Kto ugości moich gości? 11 maja 2015 - 06:36

Taka domowa wędlina jest miliona razy lepsza niż kupna, kupnej nie jadam w ogóle a kanapeczki z takim indykiem zjadłabym z przyjemnością!

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu