Jeszcze rok temu nie lubiłam sosu czosnkowego, nie lubiłam czosnku ogólnie… Przeszkadzał mi w daniach, nawet zapach… A dziś sos czosnkowy z koperkiem (i to koniecznie ostry, mocno czosnkowy!) to dla mnie rarytas 😀 zajadam się jak delicją 🙂 moje smaki zmieniają się z każdym rokiem… Ba! Z każdym miesiącem! 🙂
Ze szpinakiem też była taka historia.. 😉
Na drugim zdjęciu kokilka z sosem stoi na desce od Grawerujemy.pl – prawda, że świetnie się na niej prezentuje? 🙂
PRZEPIS NA SOS CZOSNKOWY Z KOPERKIEM (OSTRY)
2 główki czosnku
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka śmietany 30%
1 łyżeczka posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Główki czosnku dzielimy na ząbki i obieramy. Wszystkie przeciskamy przez praskę. Następnie dodajemy 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego i 1 łyżkę śmietany 30%, całość dokładnie mieszamy. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem (pieprzu nie za dużo, bo już czosnek nadaje ostrość całości). Dosypujemy posiekany koperek i ponownie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy na godzinę, aby smaki dobrze się „przegryzły”.
1 Komentarz
Mój ulubiony sosik 🙂