3,3K
Po raz pierwszy robiłam tą zapiekankę dawno temu. Ot zwykła zapiekanka 🙂 teraz ten smak udoskonaliłam jeszcze ogórkiem kiszonym. Polecam na obiad lub sytą kolację.W tej wersji zdecydowanie bardzo mi posmakowała 🙂
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
około 20 ugotowanych ziemniaków
1 papryka czerwona
1 ogórek kiszony
1 cebula
4 ząbki czosnku
100 g kapusty kiszonej
20 dag sera żółtego
1 jajko
50 ml śmietany 30%
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej
1 łyżka keczupu pikantnego
3 szczypty soli
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso mielone smażymy na niewielkiej ilości oleju około 20 minut, tak aby całkowicie straciło surowość. W tym czasie drobno siekamy cebulę i czosnek. Paprykę i ogórek kiszony kroimy w drobną kosteczkę. Kapustę kiszoną przelewamy dwukrotnie zimną wodą, aby wypłukać nadmiar kwasu, następnie odciskamy i bardzo drobno siekamy (aby się nie ciągnęła w zapiekance). Gdy mięso będzie usmażone wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy aż się zeszklą. Wtedy dodajemy kapustę, ogórek i paprykę, dusimy razem około 15 minut. Całość doprawiamy i dodajemy keczup, dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: plasterki ugotowanych ziemniaków, połowę farszu, posypujemy połową startego żółtego sera, następnie druga warstwa ziemniaków, pozostały farsz i resztę sera. Całość polewamy rozkłóconym jajkiem wymieszanym ze śmietaną. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (do rozpuszczenia sera).
7 komentarzy
Smacznie! 🙂
smakowicie wygląda! 🙂
robię podobną,tylko zamiast ziemniaków makaron :)aaa i nie dodaje kapusty
Dziękuję 🙂 polecam więc wypróbować też z kapustą 🙂 a w ogóle to ja bardzo lubię zapiekanki – właśnie za to, że można je zrobić ze wszystkiego 🙂 często nimi "sprzątam" lodówkę i szafki 🙂
Uwielbiam takie zapiekanki, mniam:)
Bardzo smaczna zapiekanka, będzie u nas często gościć 🙂
Bardzo się cieszę – to zawsze daje pozytywnej energii jak coś komuś smakuje i ma na to ochotę częściej :))