Tartaletki z kremem z batata, brokułem i fetą to bardzo fajny pomysł na przekąskę, dla wielbicieli smaku słodkiego ziemniaka. Ja osobiście znam się z batatami od niedawna (niewątpliwie blog się do tego przyczynił 😉 ), ale bardzo polubiłam i mam już tu kilka przepisów z tym ziemniakiem w roli głównej. Poniższy przepis również zaliczam do udanych eksperymentów, a w w sumie powstał pod wpływem chwili 😉 .
Byłam nawet trochę zaskoczona podczas przygotowywania, bo Wikusia cały czas stała nade mną i wyjadała mi krem! 😀 z kolei Zuzia zachwalała wygląd i ciasto (może dlatego, że je ze mną wałkowała i bardzo pomagała w całym wykonaniu) i też z apetytem jadła. A potem jeszcze mi zjadły prawie całą łodygę brokuła na surowo! 😀 ugotowane różyczki zresztą też. Że lubię gotowane to wiedziałam, ale że na surowo? Dotąd tylko kalafior. Ale to dobrze – bardzo mnie to cieszy. Szczególnie, że całe to danie przygotowywałam z myślą o tym, by było smacznie, a przy tym zdrowo, więc miło było patrzeć, że dzieci chętnie jedzą.
Jeśli chodzi jeszcze o tartaletki z kremem z batata, brokułem i fetą to słodycz ziemniaka przełamałam ostrą papryką. Do tego dochodzi delikatny brokuł i słona feta – całość bardzo fajnie się komponuje, ale też super wygląda! Kolory są iście jesienne – na myśl od razu przyszło mi skojarzenie z żółkniejącymi i brązowiejącymi liśćmi, ale gdzieniegdzie jeszcze zielonymi…
Zdjęcia robiłam na ostatnią chwilę, gdy już był spory mrok na zewnątrz, ale jak na takie warunki to jestem całkiem zadowolona. Z uwagi na rodzaj dania bardzo mi tu pasowało stworzenie “warstw” z różnych talerzy i dodatków – ze zbiorów różnych talerzy jakie posiadam najlepiej sprawdziły się talerze Ambition z kolekcji Palette (Cream i Taupe). Właśnie te talerze dałam na spód jako największe – ich piękne brzegi w całej kompozycji robią dobrą robotę!
I tu mam dla Ciebie ważną informację – do 31 grudnia 2017 r. możesz skorzystać z rabatu 10 % na produkty Ambition w sklepie Dajar. Składając zamówienie podaj hasło “ZDROWA-JESIEŃ”.
PRZEPIS NA TARTALETKI Z KREMEM Z BATATA, BROKUŁEM I FETĄ
Składniki:
Ciasto:
1,5 szkl. mąki
100 g masła 82 % tłuszczu
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
4-5 łyżek przegotowanej wody
Krem z batata:
1/2 kg batatów (u mnie był to jeden, a wielki 😀 )
100 g serka topionego z papryką
1 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonej papryczki chili
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka bazylii
Dodatkowo:
różyczki ugotowanego brokułu
ser feta
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę przesiej do miski, dodaj zimne masło i resztę składników, ale wody tylko 4 łyżki. Zagnieć ciasto, a gdyby było za suche, dodaj jeszcze łyżkę wody (tu sprawa trochę zależy od rodzaju mąki, ja użyłam luksusowej, ale każda pszenna się nada). Ciasto owiń folią i schłodź w lodówce przez godzinę (ja robię taki płaski placek – wtedy szybciej się chłodzi niż kula).
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek grubości około 3-4 mm i wytnij koła, którymi wyłożysz foremki do tartaletek (jak masz do babeczek, to też możesz wykorzystać). Tu masz też opcję podzielenia ciasta na mniejsze części i rozwałkowywanie każdej z nich osobno. Ciasto w foremkach ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut (kontroluj stopień zrumienienia).
Krem z batata:
Bataty obierz ze skórki, umyj i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, podlej niewielką ilością wody (tak, by było jej około 2-3 mm na dnie) i gotuj do miękkości. Właściwie to rozgotuj. Dodaj masło, rozpuść je (ale to już po wyłączeniu palnika), wsyp przyprawy i zblenduj na gładką masę. Dodaj serek topiony z papryką, ponownie zblenduj i wystudź.
Ostudzone spody napełniaj kremem (ja użyłam worka cukierniczego z tylką, ale możesz to zrobić dowolnym sposobem). Do każdej tartaletki włóż po 1-2 różyczce brokułu. Całość oprósz rozdrobnionym serem feta.
Smacznego 🙂