4,9K
Pomysł na pyszne batoniki owsiane z żurawiną w domowej, zdrowej wersji. Mogą być słodką przekąską, drugim śniadaniem do szkoły czy pracy, a także prezentem!
Jagody Goji kupiłam pierwszy raz, ale na pewno będę kupować częściej! Niestety nie są tanie (choć można trafić na bardzo dobrą, promocyjną cenę), ale niesamowicie zdrowe i nam posmakowały (Zuzia mi podbiera nawet same, podobnie żurawinę, która też ma cały szereg zdrowotnych właściwości;)).
Takie batoniki chciałam przygotować już dawno (ze szczególną myślą o Zuzi, której ograniczam słodycze do minimum, a domowe zdrowsze), ale tych bakalii jakoś w domu zawsze było mało. Z samą żurawiną i płatkami owsianymi, które zawsze w domu mam “nie widziały mi się”. Dlatego dołożyłam wspomniane jagody Goji, orzechy włoskie, nasiona lnu… A że postanowiłam użyć oleju kokosowego to dosypałam też trochę wiórków, bo choć on smaku i zapachu nie ma, to tak mi się skojarzyło. Dżem śliwkowy nie tylko łączy całość, ale też przełamuje smak, bo ten robiony przeze mnie jest kwaskowy. Smak dżemu można dowolnie dopasowywać, podobnie jak bakalie – mogą być też rodzynki, suszone morele czy śliwki…
Za pierwszym razem, gdy przygotowałam te batoniki owsiane z żurawiną, brzydko się kroiły – zjedliśmy takie pokruszone ;). Szukałam sposobu jak to poprawić – znalazłam, aby przed krojeniem dobrze schłodzić i to był strzał w dziesiątkę, bo zimne kroją się idealnie! Już je robiłam kilka razy i znikają momentalnie 🙂 teraz, gdy wiem jak wszystkim smakują, robię już w dużej blaszce, żeby były bardziej podzielne 😀 ale przepis podaję na keksówkę.
PRZEPIS NA BATONIKI OWSIANE Z ŻURAWINĄ I JAGODAMI GOJI
Składniki:
1 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. suszonej żurawiny
1/4 szkl. jagód Goji
3 łyżki lekko posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki mleka
1 łyżka miodu
3 łyżki dżemu śliwkowego
Sposób przygotowania:
W misce łączymy płatki owsiane, żurawinę (można posiekać, ale ja wolę całe, wyraźne kawałki), jagody Goji, orzechy włoskie (posiekałam z grubsza), siemię i wiórki kokosowe.
W rondelku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy miód i dżem/powidła, wlewamy mleko wszystko łączymy. Cały płyn, tuż po zestawieniu z palnika, przelewamy do suchych składników. Dokładnie mieszamy łyżką, a gdy składniki się dobrze połączą, masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (34x9cm). Dokładnie ugniatamy łyżką, a następnie dłonią zwilżoną wodą, by wyrównać powierzchnię. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º na około 10-12 minut (gdy boki zaczną się rumienić wyciągamy). Studzimy w blaszce, a następnie wkładamy ją na około 30-40 minut do zamrażalnika – dzięki zmrożeniu będą się bardzo ładnie kroić w równe batoniki.
Sprawdź też przepis na:
Ciasteczka owsiane bez pieczenia (w 5 minut)
7 komentarzy
Uwielbiam takie słodkości. Super ci wyszły 🙂
Uwielbiam takie słodkości. Super ci wyszły 🙂
Anetko świetne batoniki 🙂 sycące i zaspokajają ochotę na słodkie 🙂
Ja wczoraj przygotowałam batoniki z kaszy jaglanej.
Po takie przekąski chętnie sięgam 🙂
Nie ma to jak domowe zdrowe batoniki 🙂 mniam 🙂
Extra batony 🙂 Wyglądają smacznej niż niejedne sklepowe 🙂
Bardzo mi miło, że tak się podobają 🙂 a zapewniam, że smakują jeszcze lepiej niż wyglądają 🙂