Strona główna Kategorie przepisówDla niemowląt Młoda marchew z ziemniaczkami – dla niemowląt po 4 miesiącu

Młoda marchew z ziemniaczkami – dla niemowląt po 4 miesiącu

dodane przez Anett

Zakładając bloga zapowiadałam, że będą się tu pojawiać przepisy dla dzieci i dziś zupka na początkowy okres rozszerzania diety, czyli młoda marchew z ziemniaczkami. Przyznaję, że nie gotuję Córci codziennie, korzystam nadal z gotowych dań w słoiczkach. Ale od jakiegoś czasu staram się to robić maksymalnie często i doprowadzić do tego, że przestanę gotowe zupki kupować. Zwłaszcza, że niedługo Jej dieta jeszcze się rozszerzy i obiadek będzie się składał z dwóch dań.

Na pierwszy rzut prezentuję zupkę, którą można podawać dziecku już po 4 miesiącu. Oczywiście lepiej jest wprowadzić najpierw samą marchewkę, a dopiero potem zupki warzywne. Dla tak małego dziecka powinna być zmiksowana na gładki krem. Na zdjęciach prezentuję troszkę mniej zmiksowaną, bo takie już podaję swojemu Dziecku.

Po 6 miesiącu można dodać, np. natkę pietruszki, koperek. Ja dodaję, bo lepiej Małej smakuje taka zupka.

Pamiętajmy – oznaczenia powyżej którego miesiąca życia dziecka można podawać konkretny posiłek mają znaczenie, ale tylko w kwestii przekraczania granicy. Tzn. 7-miesięczny Maluch nie powinien dostawać obiadku “po 8 miesiącu”, ale nadal może jeść takie “po 5 miesiącu”.

MŁODA MARCHEW Z ZIEMNIACZKAMI – DLA NIEMOWLĄT PO 4 MIESIĄCU

Składniki:

3-4 marchewki
2-3 ziemniaczki
1 łyżka masła klarowanego

Sposób przygotowania:

Marchewkę i ziemniaki dokładnie myjemy, następnie obieramy i płuczemy. Kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do garnka wlewamy trochę wody i wrzucamy marchewkę, gotujemy do miękkości, wtedy dodajemy ziemniaki i również gotujemy do miękkości. Jako ostatnie dodajemy masło, mieszamy. Zupkę miksujemy lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków (do uzyskania pożądanej konsystencji – odpowiedniej do wieku Maluszka). Lekko studzimy.

Z tych proporcji (w zależności od wielkości warzyw) otrzymamy 2 porcje zupki dla Dziecka. Jedną należy jeszcze gorącą włożyć do słoiczka i wstawić do lodówki na następny dzień. (UWAGA – nie do słoiczka po gotowym obiadku, bo nie da się ich szczelnie zakręcić!)

P. s. Takie danie to i ja lubię 🙂 moja Mama niedawno zrobiła, ale w wersji dla dorosłych trzeba doprawić solą, pieprzem i zaprawić śmietaną – tani i pyszny sposób na obiad 🙂 jak widać nie tylko dzieci jedzą papki 🙂

Wszystkie przepisy dla maluchów znajdziesz w osobnej kategorii na blogu: DLA NIEMOWLĄT.

Inne propozycje dla Ciebie

2 komentarze

Magdalena Kuchaja 31 grudnia 2014 - 16:01

ja na pewno bym to zjadła ze smakiem 🙂

Reply
admin 31 grudnia 2014 - 22:52

Ja tak właśnie zjadłam – ze smakiem 🙂 oczywiście doprawione solą i pieprzem i ze śmietaną smakuje mi bardziej niż wersja dziecięca 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu