2,1K
Takim deserkiem zajadała się moja Córeczka, gdy zrobiłam Jej po raz pierwszy. Teraz przygotowuję co kilka dni (bo nie może przecież jeść co dzień tego samego:)). W zależności od wielkości jabłka i banana oraz ilości zjadanej przez niemowlę (w tym wg wieku) otrzymamy 1 lub 2 porcje. Dlatego lepiej jest użyć mniejszych owoców i przygotować pojedynczą porcję deserku, bo jak wiadomo – mleka modyfikowanego nie należy przechowywać po przygotowaniu (a w tym deserku mleko modyfikowane jest).
Kasza manna to produkt glutenowy. Stąd też deserek można podawać po 8 miesiącu, czyli po prawidłowym wprowadzeniu glutenu do diety Malucha (o ile u Dziecka nie wystąpiła alergia na gluten).
Składniki:
1 jabłko
1/2 banana
1 czubata łyżka kaszy manny
4 miarki mleka modyfikowanego
140-150 ml wody
Sposób przygotowania:
W odrobinie wody namaczamy kasze mannę. Pozostałą wodę zagotowujemy i wlewamy namoczoną mannę. Gotujemy około 3 minuty. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce, pół banana obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Ugotowaną kaszę mannę mieszamy z mlekiem modyfikowanym, dodajemy owoce i całość miksujemy do pożądanej konsystencji.
