Strona główna Kategorie przepisówDodatki do dań Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki – w słoiki

Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki – w słoiki

dodane przez Anett
Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki

Moja Mama dostała przepis na słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki rok temu i wszystkim nam przypadł do gustu. Nawet mój mąż go uwielbia, a nie lubi cukinii! 😉

Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki warto mieć w domowej spiżarce, ponieważ jest świetny jako dodatek chociażby do kiełbasy z grilla, patelni. mikrofali, a także do wielu mięs, np. karkówki. Smakuje podobnie jak leczo – możemy sobie w zimie przypomnieć smaki lata, wystarczy podsmażyć kiełbaskę. Narobiłam w tym roku sporo, powinno wystarczyć na całą zimę.

Ja często wykorzystuję słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki na szybki obiad, gdy nie chce mi się lub nie mam czasu gotować. Wtedy wystarczy, że ugotuję makaron (lub ryż/kaszę) co zajmuje średnio 15-20 minut. W tym samym czasie na dużej patelni podsmażę kiełbasę, dodam sos z cukinii i papryki i ciepły obiad gotowy.

SŁODKO-KWAŚNY SOS Z CUKINII I PAPRYKI – W SŁOIKI

Składniki na +/- 5 litrów sosu:

3 kg młodej cukinii (najlepiej o średnicy do 5-6 cm, nie ma wtedy prawie w ogóle ziaren)
1 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli

Dodatkowo:
1 i 1/2 szkl. octu 10%
1 i 1/2 szkl. cukru
2 łyżki soli
1 łyżka curry
4 małe słoiczki koncentratu pomidorowego (każdy po 80-90 g)
2 łyżki przyprawy do spaghetti/do dań kuchni włoskiej
2 łyżki suszonej bazylii
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
1 łyżka ostrej papryki mielonej
ewentualnie do smaku jeszcze pieprz i sól (niektórzy wolą bardziej słone)

Jak przygotować słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki:

Cukinię dokładnie umyj, pokrój w ćwierć plasterki (bez obierania). Paprykę pokrój w kostkę lub paseczki. Cebulę drobno posiekaj. Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski, zasyp solą, po czym odstaw na około 8 godzin, aby puściły sok (przynajmniej 2 razy wymieszaj). Możesz odstawić przykryte ściereczką na całą noc do lodówki, nawet wtedy staraj się przynajmniej raz przemieszać całość wieczorem i potem jeszcze rano.

Ugotuj zalewę z octu i cukru. Warzywa odcedź z wytworzonego soku, przełóż do dużego garnka, następnie wlej zalewę (jeśli zalewę ugotujesz w dużym garnku zrób odwrotnie i to do niej dodaj odciśnięte warzywa). Gotuj razem około 25 minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, dokładnie wymieszaj i gotujemy jeszcze 10-15 minut na wolnym ogniu.

Na koniec gorący sos nałóż do wyparzonych słoików, dokładnie wytrzyj gwint do sucha, zakręć i pasteryzuj około 15-20 minut (w zależności od wielkości słoika).

Rady:

Paprykę ostrą można zastąpić świeżymi papryczkami czili (około 4 sztuki). Papryki ostrej można dodać mniej – w zależności jak kto lubi, z tej porcji wychodzi dość ostre. Sos można zblendować – my akurat wolimy kawałki warzyw 🙂

Ja nie doprawiam już dodatkowo solą i pieprzem – smak jest dla mnie w sam raz.

 

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu