1,5K
Świetne jako przystawka na zakrapianą imprezę 🙂 ale nie tylko 🙂 ja zrobiłam (i tak polecam) z ogórków średniej wielkości – nie przerośniętych. Zbyt duże mają
za dużo miąższu i twardą skórkę, przez co ogórki wychodzą twarde
zamiast chrupiących. Duże pewnie lepiej byłoby obrać ze skórki.
za dużo miąższu i twardą skórkę, przez co ogórki wychodzą twarde
zamiast chrupiących. Duże pewnie lepiej byłoby obrać ze skórki.
Składniki:
4-5 kg ogórków gruntowych
5 szkl. wody
1 szkl. octu 10% (Parczew)
1 i 1/2 szkl. cukru
5 łyżek musztardy
6 ziaren ziela angielskiego
7 ziaren pieprzu
4-5 liści laurowych
3 łyżki soli
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż na ćwiartki.
Z każdej ćwiartki wycinamy miąższ z ziarnami (nożem lub łyżeczką deserową).
Układamy ciasno w słoikach.
Z każdej ćwiartki wycinamy miąższ z ziarnami (nożem lub łyżeczką deserową).
Układamy ciasno w słoikach.
Z podanych składników gotujemy zalewę, studzimy. Zalewamy przygotowane ogórki. Pasteryzujemy około 10 minut.
