Strona główna Kategorie przepisówDodatki do dań Sałatka ogórkowa z keczupem i przyprawą włoską

Sałatka ogórkowa z keczupem i przyprawą włoską

dodane przez Anett
Salatka ogorkowa z keczupem i przyprawa wloska, salatka z ogorkow, salatka do sloikow, salatka na zime - Kolorowy Przepisownik, blog kulinarny, sprawdzone przepisy

Sałatki na zimę to super sprawa. Warzyw zimą nie ma tak jak teraz, a mając zapasy zawsze jest co podać do obiadu. Sałatka ogórkowa z keczupem i przyprawą włoską tym razem była moim eksperymentem.

Natknęłam się wiele razy na sałatki z keczupem, a w przepisie na sałatkę/sos z cukinii (którą robię od kilku lat, podlinkowałam na dole wpisu) jest przyprawa włoska, dlatego i tutaj na nią postawiłam. Efekt? Fantastyczna sałatka ogórkowa, która sprawdzi się nie tylko do obiadu, ale też jako przystawka na grilla czy inne imprezy z przyjaciółmi.

SAŁATKA OGÓRKOWA Z KECZUPEM I PRZYPRAWĄ WŁOSKĄ

Składniki:

3 kg ogórków gruntowych
1 kg czerwonej papryki
1/2 kg cebuli
2 czubate łyżki soli

Zalewa:

200 g keczupu (użyłam łagodnego, może być też pikantny)
200 g przecieru pomidorowego (z kartonu lub koncentrat pomidorowy)
1,5 szkl. octu 10 %
1,5 szkl. oleju
0,5 szkl. wody
2 szkl. cukru
1 opakowanie przyprawy do dań kuchni włoskiej
2 łyżki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

Ogórki dokładnie wyszoruj, po czym posiekaj w cienkie plasterki (ja to robię w elektrycznej maszynce, można na mandolinie lub nawet nożem). Cebulę obierz i posiekaj w półksiężyce. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paseczki. Warzywa umieść w dużej misce/garnku i wymieszaj z solą. Przykryj ściereczką i odstaw na około 3-4 godziny, żeby puściły sok (mogą stać też dłużej, nawet całą noc).

Wytworzony sok odsącz odciskając warzywa (ale nie wylewaj!może zajść potrzeba, że się przyda). Umyte i suche słoiki napełniaj ogórkami z cebulą do wysokości 3/4 słoika, niezbyt ścisło. W misce zostaw jeszcze trochę, by mieć czym słoiki dopełnić.

Z podanych składników ugotuj zalewę, powinna być raczej gęsta. Wlewaj jeszcze gorącą do słoików tak, by przykryć warzywa, po czym łyżką mieszaj zawartość – dzięki temu wydostanie się powietrze spomiędzy warzyw. Dopełnij warzywami i zalewą do rantu (do zwężenia). Warzywa powinny być zakryte zalewą i nie wystawać. Dla pewności, że się nie zepsują, możesz nalewać po 1-2 łyżki oleju na wierzch słoika (ja tego nie robiłam, ale ze sposobu korzystam przy innych sałatkach).

Zalewy powinno wystarczyć na całość (robiłam dwie partie i było w sam raz). Gdyby jednak było za mało, możesz dolać po trochu odlanego wcześniej z warzyw soku.

W każdym słoiku dokładnie wytrzyj gwint, zakręć suchą przykrywką, po czym pasteryzuj sałatkę około 20 minut od momentu zagotowania się wody. Po wyjęciu ustaw na ściereczce do góry dnem, następnie przykryj słoiki drugą ściereczką, by spowolnić proces studzenia.

Zimną sałatkę możesz od razu schować do reszty zapasów 😉

Sprawdź też przepisy na:

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu