Sałatka meksykańska zazwyczaj staje się hitem imprezy. Znika pierwsza, jedzą ją nawet osoby, które nie przepadają za słodkim akcentem w daniach (ananas), a przede wszystkim smakuje też dzieciom, więc nadaje się idealnie na wszelkie kinder bale.
Robiłam ją już kilka razy. Porcja z przepisu poniżej jest dosyć spora. Sałatki wychodzi cała duża micha 😉 Sprawdza się na domówkach, na święta. Ale jest to też świetna opcja na kolację, po czym jak coś zostanie można zabrać ze sobą do pracy lub na wycieczkę w lunchboxie.
Przepis znaleziony u Tysia Gotuje.
SAŁATKA MEKSYKAŃSKA
Składniki:
1 por (użyłam białej i zielonej części cienkiego pora)
200 g sera żółtego
puszka ananasa (plastry lub kostka)
1 papryka czerwona
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
4 czubate łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Z pora odkrój górne liście oraz końcówkę z korzeniem, przekrój wzdłuż na pół, następnie opłucz pod bieżącą wodą. Posiekaj w cienkie półtalarki i przełóż na sito. Przelej wrzątkiem, po czym zahartuj zimną wodą. Por zmięknie i zachowa głębię koloru. Ocieknięty przełóż do dużej miski.
Na to samo sitko przełóż fasolę i kukurydzę, po czym opłucz z zalewy. Po ocieknięciu wrzuć do miski z porem.
Ananasa odsącz z zalewy (tej zalewy nie wylewam-zlewam do kubka i rozrabiam z wodą na sok). Plastry trzeba pokroić w kostkę (ten w kostkach też czasem kroję trochę drobniej, żeby było go bardziej czuć w sałatce).
Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Na koniec wszystkie składniki wymieszaj razem w misce wraz z majonezem, przypraw do smaku solą (warzywa z zalewy są już trochę słone) i świeżo mielonym pieprzem, który doskonale przełamuje smak.
Sprawdź też inne PRZEPISY NA SAŁATKI.