Strona główna Kategorie przepisówDodatki do dań Bulionetka warzywna domowa

Bulionetka warzywna domowa

dodane przez Anett
Używacie kostek warzywnych? Rozpuszczacie kostkę warzywną, by mieć gotowy bulion? Od teraz już nie musicie! 🙂 zastąpi je
domowa bulionetka warzywna, która mimo zamrażania zachowuje konsystencję masła i
można ją nabierać łyżką! Świetna baza do zup lub wypicia “rosołu” ze
szklanki 🙂 można przygotować także wersję mięsną (np. używając mięsa z
rosołu).
Na 1 litr bulionu potrzebujemy 1 łyżkę stołową domowej bulionetki – wystarczy rozpuścić w gorącej wodzie! Bulion po rozpuszczeniu jest nieco mętny, ma intensywny kolor (poniżej zdjęcie – 1 łyżeczka rozpuszczona w szklance).
Przepis na domową bulionetkę inspirowany znalezionym u Olgi Smile (zmodyfikowany pod stan posiadania składników).

 

Składniki:
1 kg marchewki
300 g pietruszki
1 seler (korzeń)
2 duże cebule
5 dużych ząbków czosnku
nać z 1 selera
4-5 gałązek świeżego lubczyku (koniecznie świeże zioło!)
230-250 g soli (najlepiej kamiennej)
4-5 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
4-5 łyżek oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce (ja starłam
na grubych oczkach, ale najlepiej to zrobić na drobnych, żeby warzywa
puściły więcej soku). Cebule i czosnek siekamy. Warzywa mieszamy z całą
solą, aby puściły sok (odstawiamy na 1-2 godziny). Świeży lubczyk
(gałązki z liśćmi, bez grubych łodyg) i nać selera płuczemy pod bieżącą
wodą, siekamy (nie musi być drobno, potem wszystko będzie miksowane) i
dokładamy do warzyw. Dodajemy przyprawy, mieszamy i przesmażamy w garnku
z rozgrzanym olejem rzepakowym. Całość dusimy około 40-45 minut, często
mieszając. Jeśli warzywa zaczną przywierać można podlać odrobiną oleju
lub ciepłą wodą (nie za dużo). Studzimy, miksujemy (wraz z przyprawami)
na gładką i nakładamy do plastikowych pojemników z zamknięciem.
Zamrażamy.
Bulionetkę można też przechowywać w lodówce (tak do 2 tygodni), ale mimo
zamrożenia (tą formę polecam) zachowuje konsystencję, do nabierania
łyżką jak masło. Dzieje się tak za sprawą dużej ilości soli (mniej
więcej jest jej tyle, ile w kostkach ze sklepu). Mniej posoloną (bo
można zrobić całkiem bez soli) polecam przechowywać w pojemnikach do
kostek lodu – wtedy można wyjąć pojedynczą kostkę.

 

Bulionetka warzywna domowa

 

Bulionetka warzywna domowa

 

Bulionetka warzywna domowa

 

Inne propozycje dla Ciebie

8 komentarzy

natalia20041989 25 lipca 2016 - 17:05

Bardzo fajny pomysł:)

Reply
Karola M 25 lipca 2016 - 19:50

Robiłam kiedyś domową wegetę i była super, muszę się pokusić również na te bulionetki 🙂

Reply
Anna Kuklińska 14 września 2016 - 09:19

Przepis jest rewelacyjny. Jak mi się skończy to robię następną. Polecam i pozdrawiam 🙂

Reply
Joanna Gralik 27 października 2016 - 10:12

Rewelacja i masz gotowca do zupy własnego domowego .Bez konserwantów, bardzo mi się podoba ten pomysł .

Reply
Justyna 27 października 2016 - 15:02

Fajny przepis 🙂
Ja od wielu lat nie korzystam z kostek rosołowych czy innych tego typu przypraw! Zagłuszają prawdziwy smak warzyw i ziół 🙂

Reply
Anonimowy 27 października 2016 - 20:07

omnomnom <3

#Dominik

Reply
admin 28 października 2016 - 12:32

Dziękuję wszystkim za opinię 🙂 a w szczególności tym, którzy wypróbowali przepis i przesłali mi jego zdjęcie 🙂 :*
Teraz planuję taką bulionetkę mięsną 😉 ale nie wiem kiedy się doczeka, bo ostatnio czas przelatuje mi przez palce…

Reply
Ania, Kęsy Codzienności 2 grudnia 2017 - 11:00

świetny pomysł! Nieraz myślałam, by zrobić domowe kostki, ale nie wiedziałam, jak się za to zabrać. Dziękuję! ?

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu