1,6K
Po prostu pyszne desery! Dojrzałe kiwi jest bardzo słodkie, dzięki czemu
całości nie dosładzałam jakoś specjalnie dużo. Nadało też lekko
zielonkawego koloru. Deserki są szybkie i proste do przygotowania,
polecam szczególnie na obecne upały!
całości nie dosładzałam jakoś specjalnie dużo. Nadało też lekko
zielonkawego koloru. Deserki są szybkie i proste do przygotowania,
polecam szczególnie na obecne upały!
Składniki:
4 białka
125g serka mascarpone
4 dojrzałe kiwi
1/2 szkl. cukru
herbatniki pełnoziarniste
Sposób przygotowania:
Białka wybijamy do metalowej miski, umieszczamy nad garnkiem z
wrzątkiem, dodajemy cukier i delikatnie ubijamy nad parą tak tylko, by
cukier się rozpuścił. Zestawiamy (białka nie mogą się ściąć nad gorąca
wodą, trzeba tego pilnować).
Kiwi obieramy i blendujemy, przecieramy przez sitko, by pozbyć się
nadmiaru pestek (można to zrobić 2 razy lub dodatkowo użyć gazy, by
pozbyć się wszystkich).
wrzątkiem, dodajemy cukier i delikatnie ubijamy nad parą tak tylko, by
cukier się rozpuścił. Zestawiamy (białka nie mogą się ściąć nad gorąca
wodą, trzeba tego pilnować).
Kiwi obieramy i blendujemy, przecieramy przez sitko, by pozbyć się
nadmiaru pestek (można to zrobić 2 razy lub dodatkowo użyć gazy, by
pozbyć się wszystkich).
Białka ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy, stopniowo dodajemy
ubite białka i na koniec mus z kiwi. Herbatniki łamiemy w drobne kawałki
i wkładamy do szklanek/pucharków do 1/3 wysokości, ostrożnie łyżką
nakładamy krem.
Na wierzch dorzucamy po kilka ziarenek granatu (lub mogą też być
porzeczki), wkładamy po 1/2 herbatnika i chłodzimy w lodówce.
ubite białka i na koniec mus z kiwi. Herbatniki łamiemy w drobne kawałki
i wkładamy do szklanek/pucharków do 1/3 wysokości, ostrożnie łyżką
nakładamy krem.
Na wierzch dorzucamy po kilka ziarenek granatu (lub mogą też być
porzeczki), wkładamy po 1/2 herbatnika i chłodzimy w lodówce.

3 komentarze
Swietnie sie prezentują te deserki 🙂 Muszę kiedyś wypróbować taki mus z białek 😉
prosty i smaczny deserek
no pycha! to widać 😉