Strona główna Kategorie przepisówBoże Narodzenie Sałatka na krakersach z kurczakiem i mozzarellą

Sałatka na krakersach z kurczakiem i mozzarellą

dodane przez Anett
Salatka na krakersach z kurczakiem i mozzarella, salatka warstwowa na krakersach, salatka na krakersach, salatka z kurczakiem - Kolorowy Przepisownik

Uwielbiam sałatki. A mój mąż uwielbia je z mięsem 😉 sałatka na krakersach z kurczakiem i mozzarellą powstała mając na uwadze jego ulubionego gyrosa, a jednocześnie, aby przygotować coś nowego. Pod wpływem chwili, z paru prostych składników przygotowałam ją w sobotni wieczór.

Po sieci krąży masa przepisów na podobne sałatki, spotkałam się z tymi z tuńczykiem i od zawsze miałam chęć spróbować. Ale padło na mięso, bo na hasło tuńczyk nagle wszyscy zaczęli mi kręcić nosem. Chyba ostatnio było go trochę za dużo 😀 bo rzeczywiście pojawiał się w menu systematycznie, głównie w sałatkach właśnie 😉 ale i w pastach na kanapki. Miałam sporo, to co miał leżeć 😛 zmiana zaowocowała przepyszną, nową wersją sałatki na krakersach z kurczakiem i mozzarellą i muszę to napisać – jestem z niej dumna 😀

SAŁATKA NA KRAKERSACH Z KURCZAKIEM I MOZZARELLĄ

Składniki:

36 krakersów (układałam 3 warstwy po 12 szt.; 3×4 szt.)
1 podwójna pierś z kurczaka
1 kulka mozzarelli w zalewie
5 jajek ugotowanych na twardo
1 średnia cebula
1 czubata łyżeczka przyprawy do gyrosa
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki + do sosu jogurtowo-majonezowego
1 płaska łyżeczka lubczyku + do sosu jogurtowo-majonezowego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego + do sosu jogurtowo-majonezowego
5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki)
5 łyżek majonezu
szczypiorek i opcjonalnie kiełki (miałam kiełki jarmużu) do oprószenia na wierzchu
olej do smażenia

Zamów składniki

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój bardzo drobno i przesmaż na tłuszczu wraz z przyprawą do gyrosa, słodką papryką, lubczykiem i pieprzem ziołowym. Gdy wszystkie kawałki będą obsmażone z każdej strony, dodaj drobno posiekaną cebulę i razem smaż na rumiano. Przestudź.

Jogurt wymieszaj z majonezem, dopraw do smaku, aby sos miał wyrazisty smak. Cała sałatka nabierze wtedy trochę charakteru. Mozzarellę pokrój w cienkie plastry lub opcjonalnie zetrzyj na tarce.

Krakersy ułóż w konfiguracji 3×4 sztuki na blaszce, desce, czy tacy (najlepiej wyłóż wcześniej papierem do pieczenia). Posmaruj niewielką ilością sosu jogurtowo-majonezowego. Ułóż plastry mozzarelli, delikatnie zwilż sosem i rozłóż drugą warstwę krakersów.

Posmaruj bardzo cienko sosem i wyłóż zawartość patelni, czyli kurczaka z cebulą. Polej niewielką ilością sosu i przykryj trzecią warstwą krakersów.

Ugotowane na twardo jajka obierz i oddziel żółtka. Białka posiekaj, wymieszaj z resztą sosu jogurtowo-majonezowego i wyłóż na górę sałatki. Żółtka pokrusz w dłoniach i posyp wierzch sałatki. Przed podaniem oprósz świeżo posiekanym szczypiorkiem. Ja jeszcze dodałam kiełki jarmużu, bo ogólnie kiełki bardzo u nas lubimy. Górę sałatki oprószyłam też dekoracyjnie słodką papryką. Jak lubisz, możesz oprószyć i ostrą 😉

Smacznego 🙂

Salatka na krakersach z kurczakiem i mozzarella, salatka warstwowa na krakersach, salatka na krakersach, salatka z kurczakiem - Kolorowy Przepisownik

Inne propozycje dla Ciebie

8 komentarzy

Iwona 19 października 2018 - 11:40

czy te krakersy zmiękną? dobrze się je taką sałatke? bo wygląda cudnie 🙂

Reply
Anett 20 października 2018 - 16:57

Tak! Krakersy zmiękną, dlatego sałatkę dobrze jest przygotować wcześniej i schłodzić – potem dobrze się kroi. Polecam ją bardzo :*

Reply
testerka przepisów 15 kwietnia 2019 - 12:12

Witam !
zrobiłam ciasto nesqiuk ! wyszło cudnownie 🙂 pyszne !!

Reply
Ewelina 24 kwietnia 2019 - 14:28

Pięknie wygląda zrobię ja na dzień mamy

Reply
Anett 27 kwietnia 2019 - 21:00

Bardzo polecam 🙂

Reply
Ewelina 11 kwietnia 2020 - 21:40

Właśnie ją przygotowuję, niestety nie mam polskich krakersów, tylko trochę mniejsze innej produkcji, ale mam nadzieję, że nie zmieni to mocno dania. Pozdrawiam i dziękuję za przepis

Reply
Magdalena 12 stycznia 2021 - 23:59

Czy moge przygotować salatke z krskersami dzien przed?

Reply
Anett 26 stycznia 2021 - 18:29

Można. Według mnie nawet lepiej – lekko zwilgotnieją i będzie można łatwiej kroić, no i jeść 😉

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu