6,5K
Leczo z cukinii z papryką i kiełbasą to danie, bez którego nie wyobrażam sobie lata! Absolutnie! 🙂 co więcej – robimy je tak często, że aż do znudzenia, choć tak naprawdę wcale się nie nudzi, bo ze składnikami i dodatkami można kombinować i coraz to odkrywać nowe smaki. Na pewno pokażę też inne moje kombinacje 😉
Ten przepis to wersja najbardziej dla mnie podstawowa, jaką można zrobić z prostych składników. Czyli cukinia, papryka, kiełbasa i cebula – wszystko, co jest już łatwo dostępne i dosyć tanie (szczególnie papryka powoli zaczyna wchodzić w najniższe stawki cenowe, bo zimą to z nią różnie).
Jeśli chodzi o przyprawy, to nie podaję ilości, bo dużo tu zależy od upodobań smakowych – jedni lubią bardziej pikantne, inni słone, a ja… ziołowe 😉 doprawianie zostawiam więc Tobie – dopasuj do swoich kubków smakowych 🙂
Leczo z cukinii z papryką i kiełbasą przygotujesz bardzo szybko, a w efekcie otrzymasz danie, które pasuje do różnych dodatków – można jeść z chlebem, ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą…
Aby leczo na obiad zrobić jeszcze szybciej, składniki możesz pokroić dzień wcześniej wieczorem i przetrzymać w lodówce – ja tak robię (nauczyłam się od Mamy), dzięki temu potem tylko podsmażam gotową, już pokrojoną kiełbasę, dorzucam cebulę, a po chwili resztę i obiad gotowy w mniej niż 30 minut. W tym samym czasie ugotuję dodatki (a jak nie to i z chlebem zjemy, lubimy;)).
Jak nie masz kiełbasy lub planujesz grilla – zrób leczo z samych warzyw i podaj jako dodatek do grillowanych mięs, rewelacja! 🙂 ja taki sos robię w słoiki na zimę, mam nawet na blogu przepis, o TUTAJ (klik).
P.s. Zrobię nowe zapasy sosu to wymienię zdjęcia, bo delikatnie mówiąc – są paaaskudne! Moje pierwsze przepisy na blogu;)).
A tak na koniec – cukinia powinna być dostępna cały rok, zdecydowanie! Ta nasza, polska, prosto z ogrodu 😉 uwielbiam 🙂
PRZEPIS NA LECZO Z CUKINII Z PAPRYKĄ I KIEŁBASĄ
Składniki:
3 średnie cukinie
1-2 papryki czerowne
2 laski chudej kiełbasy
2 średnie cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przyprawy do smaku:
sól
pieprz
słodka papryka
ostra papryka
przyprawa do kuchni włoskiej
bazylia
Sposób przygotowania:
Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w pół plastry lub kostkę – jak kto lubi. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy (ze skórką) w ćwierć plasterki. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w małe paseczki. Cebulę siekamy (nie musi być bardzo drobno).
W dużym garnku rozgrzewamy trochę oleju, przesmażamy kiełbasę z każdej strony, następnie wrzucamy cebulę i szklimy. Po chwili dodajemy paprykę i cukinię, mieszamy, i dusimy na małym ogniu, aż warzywa puszczą sok i zmniejszą objętość (cukinia zmniejszy o połowę, dlatego ważny jest duży garnek na początku, by pomieścił wszystkie składniki i można było go przykryć).
Gdy tylko warzywa będą miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku i po chwili zdejmujemy z palnika. Cukinia im dłużej gotowana, tym bardziej się rozpada (tą na zdjęciach ciut za długo przetrzymałam).
Z ostrością radzę uważać – od razu po przyprawieniu nie czuć aż tak wyraźnie smaku i aromatu, za to po kilku minutach, gdy całość nabierze mocy, może się okazać, że za ostre 😉 u mnie to częsty przypadek, że mi się “sypnie” 😉 ale lubimy zarówno łagodne, jak i ostrzejsze wersje, więc w niczym to nie przeszkadza.
Leczo z cukinii z papryką i kiełbasą |
Leczo z cukinii z papryką i kiełbasą |