Strona główna Kategorie przepisów Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

dodane przez Anett
Pierogi z miesem, pierogi z miesem i kasza gryczana, ciasto na pierogi, mieso na pierogi - Kolorowy Przepisownik blog kulinarny, sprawdzone przepisy

Pierogi z mięsem najlepsze robi moja Mama 😉 specjalnie z myślą o nich gotuje mięso (zazwyczaj mieszane). Potem na bulionie po nim jest zupa, kapuśniak czy co tam wymyśli, a z mięsa robi farsz do pierogów. Ale w tym farszu jest troszkę gotowanej kaszy gryczanej, która nie dominuje smakiem, ale nieco go zmienia, a przy okazji nadzienia jest więcej, niż byłoby z samego mięsa. Jeśli miałabym wybrać, czy wolę pierogi z samym mięsem, czy te z przepisu poniżej – wybiorę te z kaszą 😉

Na zdjęciu pierogi z mięsem i kaszą gryczaną to tylko w połowie moja robota – ja je ulepiłam wszystkie, ale z gotowego już farszu i nawet gotowego ciasta. Tak się złożyło, że Mama zdążyła przygotować wszystko, a potem nagle musiała wyjść i ze wspólnego lepienia nici, ale poradziłyśmy sobie 😉 Lubię lepić, gorzej z zagniataniem tego ciasta, bo tu czasem aż brakuje mi sił przy dużej ilości zaplanowanych pierogów 😉

Z pierogami najlepsze jest to, że można je zrobić z milionem rodzajów nadzienia! Ciasto jest uniwersalne, pasuje do farszu wytrawnego i na słodko, a wnętrze zależy od tego co mamy lub wyobraźni. Pierogi z mięsem mają ten plus, że przygotujesz je z mięsa, które posłużyło do przygotowania innego dania. Świetnie sprawdzi się mięso z rosołu, czy dowolnej zupy. Dobrze jest też dodać gotowane warzywa, które wzbogacą smak i urozmaicą kolor.

Na blogu znajdziesz też inne przepisy na pierogi:

  1. Pierogi z soczewicą, wędzonym twarogiem i suszonymi pomidorami
  2. Brokułowo-ziemniaczane pierogi z ricottą
  3. Pierogi z jagodami
  4. Słodkie pierogi z ricottą i czekoladą w zielonym cieście Matcha
  5. Wytrawne pierogi z botwinką, jaglanką i serem

Poniższy przepis jest pełny, czyli łącznie z przygotowaniem ciasta. Odsyłam jednak również do wpisu Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?, bo tam opisuję wykonanie znacznie dokładniej.

A jeśli chcesz nauczyć się robić taką falbankę, jak na końcu zdjęcia zapraszam na mój Instagram 🙂 w profilu mam zapisane wyróżnione relacje i tam znajdziesz filmik z robienia takiej falbanki. Zuzia mnie nagrywała 😉 i świetnie jej to wyszło! Szukaj relacji pod tytułem “Jak zrobić…”. Zachęcam też do obserwowania instagramowego profilu 😉 stopniowo będzie się tam robić ciekawiej 😉


PRZEPIS NA PIEROGI Z MIĘSEM

Składniki:

Ciasto na pierogi:

3 szkl. mąki pszennej (może być ciut więcej, dużo zależy od jej typu-ja używam tortowej)
około 3/4 szkl. gorącej wody (w temperaturze +/- 70-75 stopni)
5 łyżek oleju rzepakowego

Farsz mięsny:

500 g ugotowanego w bulionie mięsa, najlepiej mieszanego
1-2 duże cebule
sól i pieprz do smaku
100 g kaszy gryczanej
*opcjonalnie warzywa z gotowania bulionu

Sposób przygotowania:

Farsz: Kaszę ugotuj. Drobno posiekaną cebulę zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Ugotowane mięso zmiel w maszynce razem z kaszą. Możesz to zrobić z usmażoną cebulą, ale też cebulę wymieszać potem – jak wolisz. Ja dodaję cebulę do zmielonego mięsa. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.
*Opcjonalnie możesz wraz z mięsem zmielić też warzywa po gotowaniu bulionu, będzie jeszcze pyszniejszy.

Ciasto: Mąkę przesiej na solnicę lub do miski (ja wolę robić ciasto w misce, nic mi nie ucieka). Dolej olej i połowę gorącej wody, po czym wstępnie wymieszaj ciasto łyżką (bo gorące!). Stopniowo dawkuj resztę wody – ilość zależy choćby od rodzaju mąki. Gdy zobaczysz strzępy i kluchy zacznij wyrabiać ręcznie i wyrabiaj aż do uzyskania jednolitego, gładkiego i elastycznego ciasta, które nie klei się do rąk. Gotowe ciasto odstaw na kilka minut, ale przykryte ścierką lub owinięte folią. Jeśli potem rozwałkowujesz partiami, pozostałą część również zabezpiecz przed wysychaniem.

Lepienie pierogów:

Ciasto rozwałkuj na około 2 mm (max 3) i wytnij krążki. Na każdy krążek nałóż farsz i zlep boki w pieroga. Odkładaj na deskę oprószoną mąką lub jeszcze lepiej – czystą ściereczkę. Przykryj drugą ściereczką, żeby nie obeschły zanim dokończysz lepić. Pozostałe okrawki ciasta ponownie zagniataj i kroki powtarzaj aż do wyczerpania.

Gotowe pierogi wrzucaj partiami do gotującej się, osolonej wody z łyżką oleju. Mieszaj do wypłynięcia, by nie przywarły do dna. Od wypłynięcia i ponownego zawrzenia wody gotuj około 2-3 minuty (w zależności od grubości ciasta.

Pierogi możesz zahartować, by na pewno się nie sklejały (czasem mimo oleju w wodzie do gotowania tak się dzieje). W tym celu wyławiaj i wrzucaj od razu do lodowatej wody na krótką chwilę i dopiero wyławiaj na talerz.

Moim zdaniem najsmaczniejsze są zrumienione na patelni z cebulką 😉

Inne propozycje dla Ciebie

2 komentarze

@smakujcodnia 3 grudnia 2018 - 12:45

Cudnie wyglądają a podejrzewam, że smakują jeszcze lepiej 🙂 Z pewnością wypróbuję!

Reply
Anett 3 grudnia 2018 - 19:21

One są genialne 😉 więc polecam i dziękuję 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu