Strona główna Kategorie przepisówPomysły na obiad Chłodnik buraczkowy z gotowanym jabłkiem, arbuzem i mlekiem kokosowym

Chłodnik buraczkowy z gotowanym jabłkiem, arbuzem i mlekiem kokosowym

dodane przez Anett
Chłodnik na obiad w upalne dni to idealna propozycja! Za oknem skwar, więc nawet nie chce się za bardzo jeść, a gorącego to już zupełnie. Jednak jeść trzeba, więc chłodnik jest rozwiązaniem najbardziej optymalnym – podany na zimno zaspokaja głód, a przy tym daje energię do działania.
Poniższy przepis na chłodnik buraczkowy z gotowanym jabłkiem, arbuzem i mlekiem kokosowym przyszedł mi do głowy, gdy wspominałam swoje dzieciństwo. Nie, nie jadłam chłodników 😉 u nas się ich nie robiło. Ale pamiętam, że uwielbiałam takie ugotowane jabłko jako deser, Mama często nam gotowała, a potem z niecierpliwością czekaliśmy, aż choć trochę przestygnie, by się do niego dobrać! Ugotowane, czy raczej mocno sparzone, było takie miękkie, słodziutkie, rozpływało się w ustach… Zatęskniłam za tym smakiem 😉  dlatego zrobiłam takie jabłka Dziewczynkom na podwieczorek, a ponieważ zostały trzy niezjedzone, wymyśliłam sobie połączyć je z kilkoma składnikami w chłodniku na obiad.

Zamiast gotować buraki użyłam koncentratu barszczu #Krakus – bardzo przyspieszył przygotowanie i zaoszczędził mi roboty oraz czerwonych rąk 😉 czyli #sprytnieizdrowo 😉 do tego jeszcze arbuz, który ostatnio Dziewczynki wyjątkowo sobie upodobały i jest na tapecie niemal codziennie, mleko kokosowe i jogurt naturalny. Wszystkie składniki nieco złagodziły buraczkowy posmak, a to bardzo dobrze, bo moje dzieci lubią sok z buraka, ale pod warunkiem, że jest w połączeniu z owocami – nie było więc problemu, by taki #chłodnik zjadły, smakowało 😉 Chłodnik na talerzach podałam z delikatnymi w smaku rozetkami z ziemniaczanego pure (pure pozostałego z obiadu poprzedniego dnia, ale podaję przepis jak zrobić), wiórkami kokosowymi i orzechami – Zuzia uznała, że ma podane jak w restauracji 😉 i to było kolejną zachętą dla obu Dziewczynek do zjedzenia porcji – wygląd na talerzu.

PRZEPIS NA CHŁODNIK BURACZKOWY Z GOTOWANYM JABŁKIEM, ARBUZEM I MLEKIEM KOKOSOWYM

Składniki:
Chłodnik:
3 jabłka
170 g mleczka kokosowego
200 g arbuza (bez skóry i pestek)
350 g jogurtu naturalnego
120 ml koncentratu barszczu Krakus
2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
Rozetki z pure ziemniaczanego:
500 g ugotowanych ziemniaków
20 g masła 82% tłuszczu
4-5 łyżek śmietany 30%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:
Rozetki:
Ciepłe (a najlepiej gorące-ja to pure robiłam dzień wcześniej) ziemniaki ugniatamy tłuczkiem razem z masłem i śmietaną aż do uzyskania jednolitej, rzadkawej konsystencji. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z nałożoną tylką i wyciskamy rozetki na blaszkę z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zrumienienia.
Chłodnik:
W garnku zagotowujemy wodę. Jabłka myjemy i wkładamy na wrzątek, przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu około 5-7 minut. Następnie obracamy jabłka i ponownie gotujemy kilka minut – dzięki temu całe będą miękkie, także w środku. Studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce.
Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na kilka kawałków (ze skórką) i wrzucamy do garnka/miski. Wlewamy mleko kokosowe i arbuza, i blendujemy na krem. Wlewamy też koncentrat barszczu (jeśli lubisz delikatniejszy smak, dodaj ciut mniej-dostosuj do siebie), jogurt naturalny i do smaku sok z limonki, ponownie blendujemy, aż całość stanie się jednolita.
Podjemy na zimno, dlatego składniki jak jabłka, jogurt, mleko kokosowe czy arbuz powinny być schłodzone, można dodatkowo schłodzić przed podaniem.

Chłodnik buraczkowy
Chłodnik buraczkowy z gotowanym jabłkiem, arbuzem i mlekiem kokosowym

 

Chłodnik buraczkowy
Chłodnik buraczkowy z gotowanym jabłkiem, arbuzem i mlekiem kokosowym

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu