Pulpeciki w sosie szczypiorkowym są tak pyszne, że każdy z nas wziął dokładkę. U dzieci to się zdarza nieczęsto, dlatego tym bardziej się ucieszyłam, że tak im smakuje. A na dodatek szczypiorek też nie we wszystkim akceptują, choć ostatnio coraz bardziej. To był jeden z powodów, by w tym roku założyć warzywnik za domem. Odkąd jest, jakoś chętniej dzieciaki sięgają po świeże warzywa! Nic tak nie cieszy, jak właśnie taki widok! 🙂 i w przyszłym roku stawiamy szklarnię, to już postanowione! Szczypiorek jednak nie był z naszych skrzynek. Tym razem dostałam od Mamy pokaźny pęczek i teraz jemy pod różną postacią. Kocham ten wiosenny czas, gdy można korzystać z sezonowych warzyw i owoców!
Na pomysł pulpecików w sosie szczypiorkowym na niedzielny obiad wpadłam w trakcie ich przygotowywania. Miałam posiekać troszkę i dodać do mięsa, ale zmieniłam ten pomysł na sos mocno szczypiorkowy. Wykorzystałam dzięki temu więcej, a całość nabrała znacznie intensywniejszego aromatu. By dodatkowo wzmocnić smak i aromat mięsa oraz sosu, a jednocześnie przyspieszyć przygotowanie dania bez wcześniejszego gotowania bulionu (zresztą, nie miałam zbyt na czym go ugotować), dodałam naturalne mieszanki przypraw Vegeta Natur. Sięgam po nie zawsze wtedy, gdy nie mam żadnej bazy (teraz nie mam nawet domowej bulionetki), bo są to przyprawy bez zbędnych dodatków, ulepszaczy, itd. Dobry skład. Sos natomiast przygotowałam na bazie jogurtu naturalnego, dzięki czemu był lżejszy, niż gdyby był na przykład ze śmietaną.
PULPECIKI W SOSIE SZCZYPIORKOWYM
Składniki:
500 g chudego mięsa mielonego z szynki
2 jajka
1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur z czosnkiem
1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur przyprawa warzywna do potraw
szczypta ostrej papryki
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
5 łyżek bułki tartej
Sos:
1 szkl. gorącej wody
300 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 duży pęczek szczypiorku (posiekałam razem z cebulką)
1 płaska łyżeczka przyprawy Vegeta Natur z czosnkiem
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1 mała gałązka świeżego lubczyku (jeśli nie masz, dodaj suszony)
szczypta pieprzu
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso przełóż do miski i dodaj wszystkie składniki. Dokładnie wyrób całość dłonią (lub robotem) i uformuj małe pulpeciki. Wyszło mi 15 sztuk pulpecików. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i obsmaż pulpeciki na rumiano z każdej strony, po czym wlej gorącą wodę. Dodaj przyprawy, lubczyk i duś po przykryciem około 7-10 minut.
W międzyczasie umyj i posiekaj szczypiorek. Jogurt naturalny wymieszaj z mąką ziemniaczaną i zahartuj 3-4 łyżkami wrzątku z patelni. Taki sposób działania sprawia, że sos jogurtowy nie zwarzy się!
Pulpeciki przełóż na talerz, a na patelnię dodaj wymieszany i zahartowany jogurt naturalny, i cały czas mieszając rozprowadź dokładnie całość. Następnie wrzuć posiekany szczypiorek, wymieszaj i duś pod przykryciem około 5-7 minut.
Przed podaniem pulpeciki zanurz ponownie w sosie lub polewaj je bezpośrednio na talerzu.
Pulpeciki w sosie szczypiorkowym podałam z gotowanymi ziemniakami fasolką szparagową w bułce tartej.