Strona główna Kategorie przepisówBoże Narodzenie Udka kurczaka pieczone w rękawie z ziemniakami i papryką

Udka kurczaka pieczone w rękawie z ziemniakami i papryką

dodane przez Anett
Udka kurczaka pieczone w rękawie z ziemniakami i papryka, pieczone udka, palki kurczaka, obiad z kurczarkiem, obiad z piekarnika - Kolorowy Przepisownik

Udka kurczaka pieczone w rękawie z ziemniakami i papryką to kolejna z moich wariacji na temat jednogarnkowego dania, przy którym nie ma wiele pracy. Przepisy są od dawna na blogu i w statystykach widzę jak dużym zainteresowaniem się cieszą. W google też są wysoko (nawet pierwsza strona wyszukiwania, a kiedyś pierwsza pozycja).

Tym razem poszłam w absolutnie najprostszą stronę, bez zastanawiania co dodać i przygotowanie dania zajęło mi aż… 15 minut! Plus pieczenie oczywiście. Akurat spojrzałam na zegarek, gdy zaczynałam obierać ziemniaki. Ja kocham takie przepisy! Chwila moment, potem samo się piecze (ja w tym czasie nawet na pocztę skoczyłam!). Nie miałam żadnej przyprawy do kurczaka, więc dodałam to co miałam, czyli przyprawę do pieczonych warzyw. W końcu też tam były! A efekt wyszedł taki, że smaki się doskonale wymieszały, udka wytopiły trochę tłuszczu, warzywa oddały soki… Obłędnie to wszystko smakowało!

Zawsze polecam takie dania dla gości, bo można przygotować wszystko wcześniej, a wstawić, gdy już są i po upieczeniu podać drugie ciepłe. Ale w obecnych czasach to nie wiem czy o gościach powinnam wspominać… Jeśli nie do gości, to udka kurczaka pieczone w rękawie z ziemniakami i papryką genialnie sprawdzają się też do lunchboxu. Jest treściwie, sycąco, mega aromatycznie i pysznie!

Do tego przepisu użyłam mixu papryk, ale równie dobrze możesz dać tylko czerwoną czy żółtą (co akurat masz).

UDKA KURCZAKA PIECZONE W RĘKAWIE Z ZIEMNIAKAMI I PAPRYKĄ

Składniki:

kilka udek kurczaka (użyłam samych pałek)
2,5 kg ziemniaków
3 kolorowe papryki (czerwona, zielona, żółta)
1 pęczek natki pietruszki
1 gałązka mięty
sok z połowy limonki
1 łyżka oleju rzepakowego
1 saszetka przyprawy Vegeta Natur do pieczonych warzyw
3/4 szkl. wody
sól do smaku opcjonalnie
worek do pieczenia

Sposób przygotowania:

Udka umyj pod bieżącą wodą i włóż do worka do pieczenia. Dobrze jest od razu spiąć jedną stronę w “cukierek”. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Umyte papryki pozbaw gniazd nasiennych i również pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć do worka z mięsem. Włóż też gałązkę mięty i pęczek natki pietruszki w całości (ale można też posiekać). Wsyp przyprawy, dodaj sok z limonki i olej, po czym zaciskając za oba końce worka kilkukrotnie obróć całość, aby składniki wymieszać i pokryć przyprawami. Przyprawa Vegeta Natur do pieczonych warzyw ma ograniczoną ilość soli, dlatego jeśli lubisz bardziej słone to dopraw na tym etapie. Do worka wlej wodę, zepnij drugą stronę worka i przełóż go na dużą brytfannę. Zrób nakłucia na wierzchu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1,5 godziny.


Przepisy inspirowane naturą

image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu