Pralinki karmelowe z chrupką – takie małe, a tyle radości mogą sprawić 😉 te, na które przepis znajdziesz poniżej, przygotowałam w dniu moich imienin w trybie ekspress z ricotty, pszenicy z melasą i karmelowych cukierków werthers original. Samych słodyczy zawsze jest w domu za dużo, ale taki domowy “recykling” jedzenia to świetna sprawa!
Po telefonie, który przypomniał mi, że to moje imieniny, Zuzia zaczęła dopytywać komu i za co dziękowałam, a gdy usłyszała, że to takie małe święto wg kalendarza niemal mnie umordowała, że jak to tak bez tortu, ciasta, że nawet ciasteczek nie zrobiłam?! Co było robić – szybki przegląd co mam i w kilka minut pralinki chłodziły się w lodówce. Dziecko dało odpocząć na chwilę – bo zaraz zaczęły się pytania czy już można je jeść 😀
A o imieninach naprawdę zapomniałam… Z pamięcią coś mam nie tak od jakiegoś czasu, ale jak
każdy dzień wygląda bardzo podobnie, to i data w kalendarzu nie jest tak istotna, a dni uciekają przez palce…
P.s. Ciekawe o czym (o kim) jeszcze zapomniałam… Muszę odgrzebać kalendarz z notatkami, który dotąd nie był mi prawie potrzebny…
PRALINKI KARMELOWE Z CHRUPKĄ
Składniki:
12 cukierków Werther’s oryginal soft caramels
125 g sera ricotta
1 szkl. Chrupiącej pszenicy z melasą
3 łyżeczki żelatyny
3-4 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania:
W rondelku razem podgrzewamy cukierki z ricottą, aż się rozpuszczą i ładnie połączą. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, wlewamy i wsypujemy pszenicę, dokładnie mieszamy. Masę rozlewamy do wgłębień w foremkach na pralinki/kostki lodu i wstawiamy do lodówki na około godzinę do stężenia.
Nie pomyślałam o tym w odpowiednim momencie, bo otwory w foremkach mogłam wysmarować rozpuszczoną czekoladą, a potem polać nią też górę, by pralinka była cała zamknięta w czekoladzie. Następnym razem 😉
Może przygotujesz takie w prezencie dla bliskiej osoby? 😉 koniecznie daj mi znać, a najlepiej przyślij zdjęcie – chętnie dodam je do galerii 😉
4 komentarze
Boskie są! 🙂
małe, urocze pralinki, idealne na prezent dla kogoś 😉
Dziękuję 😉 dokładnie tak! 🙂
genialne!
Dziękuję 😉