Strona główna Kategorie przepisówPrzetwory Dżem truskawkowy – 100% naturalny

Dżem truskawkowy – 100% naturalny

dodane przez Anett
Nauczyłam się robić ten dżem od Mamy. Jest w 100% naturalny, bez dodatku
żel-fixów i tym podobnych ulepszaczy, przez co jest bardzo zdrowy i
smaczny! W ogóle takie “zagęstniki” stosuję sporadycznie (dokładnie dopiero jeden raz użyłam:P). Domowe dżemy uwielbiam do świeżej bułeczki czy naleśników.
Zastanawiałam się czy w ogóle dodawać tu taki przepis, bo myślę sobie BANAŁ, każdy tak robi… Ale z drugiej strony może ktoś skorzysta, bo… Jak parę lat temu pierwszy raz robiłam sama truskawkowy dżem to dołożyłam sobie podwójnej roboty – truskawki, które puściły sok od razu potraktowałam tłuczkiem do ziemniaków, wiecie – z tym sokiem 🙂 więc potem, żeby go odlać musiałam się bawić z sitkiem i przecierać, a sok i tak nie był czysty, bo miał te farfocle! Dopiero wtedy zapytałam Mamę jak ona to robi, że jej dżem ma taką fajną konsystencję, a mój smażyłam i smażyłam, a on odparować nie chciał (bo tyle mu tego soku zostało, a żel-fixu nie chciałam dać). No i dopiero mnie oświeciła, że nie odlałam go na początku, czystego. Także tego… 🙂

 

Dżem truskawkowy – 100% naturalny

 

Składniki:
2 kg truskawek
ok. 1 szkl. cukru
Sposób przygotowania:
Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek. Wsypujemy do garnka
(najlepiej ze stali nierdzewnej z grubym dnem) i przesypujemy warstwami
cukrem, żeby puściły sok. Odstawiamy na min. 1,5 godziny w chłodne
miejsce (można też na noc).
Powstały sok odlewamy (potem trzeba go osobno zagotować i przelać do
butelek/słoiczków, zapasteryzować), pozostałe w garnku truskawki
doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i smażymy, aż się rozpadną i
zaczną gęstnieć (sok odparuje). Co jakiś czas trzeba przemieszać, bo
mogą przywierać do dna (cukier lubi się przypalać).

 

Rada: Gdy truskawki zaczną się rozpadać można je rozgnieść tłuczkiem do
ziemniaków – skróci to czas przygotowania, a krócej gotowany ma
jaśniejszy kolor. Ja tak właśnie “przyspieszam” 🙂
Dżemy nakładamy do wyparzonych wcześniej słoików, łyżką “ugniatamy”, aby
pozbyć się zbędnego powietrza, dokładnie wycieramy każdy gwint i
zakręcamy suchą przykrywką.
Pasteryzujemy około 20 min (można też w piekarniku – około 40-45 minut w 120 stopniach, wkładamy do zimnego piekarnika).
Podane proporcje są bardzo małe – orientacyjne. Ilość cukru należy dostosować – dużo zależy od słodkości owoców, ale i naszych upodobań smakowych.

 

Dżem truskawkowy – 100% naturalny

 

Dżem truskawkowy – 100% naturalny

 


Milion smaków truskawek - edycja trzecia

Inne propozycje dla Ciebie

4 komentarze

Domowe przetwory 18 czerwca 2016 - 15:16

Przepisy na przetwory bez środków zagęszczających robią teraz furorę : ) Żel-fixy i inne tego typu zagęstniki dodajemy niemal z marszu, bo wierzmy, że bez tego dżem nie osiągnie zadowalającej konsystencji. Tymczasem jak widać, nic poza owocami i cukrem nie trzeba. Dzięki temu nasze przetwory są prawdziwie „domowe” i mają naturalny smak. Nie lubię sklepowych dżemów, bo te często są za słodkie albo pełne sztucznych barwników i polepszaczy. A ten truskawkowy wygląda obłędnie i z pewnością tak też smakuje, pozdrawiam!

Reply
admin 18 czerwca 2016 - 21:49

Dziękuję i zgadzam się, że te sklepowe są zazwyczaj za słodkie! Czasem aż mdlące jak dla mnie… A te nisko słodzone to czymś zakonserwowane być muszą… Dlatego co rok staram się przygotować zapas do następnego lata 🙂

Reply
Jolanta Okonek 18 czerwca 2016 - 18:48

Takie domowe dżemy są doskonałe. Ja również do swoich nie dodaję żel-fixu, w zeszłym roku wpadłam na pomysł, by zrobić sok i dżem w sokowirówce, sok co prawda wyszedł lekko mętny, ale i tak smaczny, a resztki z pojemnika wystarczyło tylko zagotować z cukrem i wyszedł pyszny, gęsty dżem 😉

Reply
admin 18 czerwca 2016 - 21:50

W sokowirówce? Ciekawy pomysł, tak jeszcze nie próbowałam! 🙂 za to w blenderze już tak – po odlaniu wcześniej puszczonego soku miksowałam przed zagotowaniem 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu