Strona główna Kategorie przepisówLunchbox Zapiekanka z kiełbasą i krokiecikami ziemniaczanymi

Zapiekanka z kiełbasą i krokiecikami ziemniaczanymi

dodane przez Anett
Zapiekanka z kielbasą i krokiecikami ziemniaczanymi, szybka zapiekanka - Kolorowy Przepisownik, blog kulinarny, sprawdzone przepisy

Lubisz zapiekanki? Ja uwielbiam! Bardzo często serwuję na kolację – wykorzystuję wtedy to, co zostało mi z obiadu (np. makaron czy ziemniaki). Dzisiejsza propozycja to zapiekanka z kiełbasą i krokiecikami ziemniaczanymi – wykorzystałam tutaj kupione wcześniej mrożone krokieciki ziemniaczane. Dzięki temu oszczędziłam sporo czasu w kuchni. O ile na co dzień preferuję dania zrobione od A do Z, tak gdy mam mało czasu (np. po pracy) szukam szybkich rozwiązań. Jestem pewna, że wielu osobom taka zapiekanka posmakuje tak jak nam.

Dzięki wykorzystaniu mrożonego półproduktu zapiekanka z kiełbasą i krokiecikami ziemniaczanymi (kupiłam marki Aviko), danie było maksymalnie szybkie. Ale również szybkie będzie w innych wariacjach! W tym przepisie sprawdzą się na przykład ziemniaki pozostałe z obiadu czy chociażby kopytka – jeśli zrobisz za dużo, zrób z nich potem zapiekankę. Oczywiście mogą być również kopytka mrożone (a nawet pyzy, zarówno z mięsem jak i bez).

ZAPIEKANKA Z KIEŁBASĄ I KROKIECIKAMI ZIEMNIACZANYMI

Składniki:

opakowanie mrożonych krokiecików ziemniaczanych (lub ziemniaki/kopytka z obiadu)
laska kiełbasy
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
duża cebula
5 plasterków serka topionego
150 g tartej mozzarelli
1 op. mini mozzarelli w kulkach
2 jajka
200 g jogurtu naturalnego
100 g śmietany 30 %
1 łyżeczka słodkiej papryki
po 1 łyżce: przyprawy do kuchni włoskiej, ziół prowansalskich, suszonego czosnku niedźwiedziego, mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Krokieciki ułóż na dnie naczynia żaroodpornego.

Kiełbasę pokrój w plastry i podsmaż na niewielkiej ilości oleju, przełóż do naczynia. Następnie na tej samej patelni zeszklij piórka cebuli i oprósz nią kiełbasę. Posyp całość w naczyniu częścią startej mozzarelli.

W miseczce roztrzep jajka i wymieszaj ze śmietanką, jogurtem oraz mąką ziemniaczaną. Dodaj przyprawę włoską, zioła prowansalskie, słodką paprykę, czosnek niedźwiedzi oraz pieprz i sól do smaku. Warstwy w naczyniu polej trochę ziołowym sosem (około 1/3 sosu).

Dalej na tej samej patelni podduś papryki pokrojone w paseczki (po przykryciem). Gdy papryka zmięknie, przełóż ją do naczynia, polej częścią sosu i wyłóż warstwę z plastrów serka topionego.

Ułóż kolejną warstwę krokiecików ziemniaczanych. Ja tutaj wyłożyłam niewielką ilość usmażonej cebuli i papryki, które wcześniej odłożyłam do miseczki (żeby danie na wierzchu było bardziej kolorowe). Całość polej resztą sosu i oprósz startą mozzarellą. Na koniec ułóż też mini mozzarellę w kulkach. Wierzch można jeszcze oprószyć ziołami i słodką papryką – będzie ciekawiej wizualnie oraz bardziej aromatycznie.

Naczynie z zapiekanką wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny (wyjmij, gdy mozzarella zacznie się pięknie rumienić).

Sprawdź też inne moje przepisy na zapiekankę

Zapiekanka makaronowo-warzywna

Nieco podobna do tej – Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka z patelni

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu