Strona główna Kategorie przepisówCiasta i desery Brownie z kremem jogurtowym z ricottą i truskawkami

Brownie z kremem jogurtowym z ricottą i truskawkami

dodane przez Anett
Brownie z kremem jogurtowym z ricottą i truskawkami, brownie z truskawkami, brownie z owocami

Brownie z kremem jogurtowym z ricottą i truskawkami – już samo słowo brownie brzmi pysznie! Gdy do tego dołożyłam masę jogurtową z delikatną ricottą i truskawki, powstało prawdziwe niebo w gębie, od którego ciężko mi się było oderwać!

Z premedytacją wybrałam do masy galaretkę z niebieskich owoców – nadaje taki lekki odcień, przełamuje biel, efekt jest piękny (nie wiem, czy widać to tak dobrze na zdjęciach, ale uwierz – to niebiański odcień, podobnie jak smak 😀

Brownie w tym wydaniu może z powodzeniem występować w roli okolicznościowego tortu, np. na imieniny. I ja tak po części z tej okazji go przygotowałam, bo moje wypadają 16 czerwca (w tym roku sama o nich zapomniałam, ale kilka osób pamiętało;)).

Truskawkowy sezon trwa bardzo krótko, dlatego co rok staramy się wykorzystać go jak najlepiej, czego efektem jest nie tylko wyjadanie samych owoców, ale codzienne koktajle, desery, pyszne wypieki oraz przetwory

Nie wszystko, co przygotowuję ląduje na blogu – głównym tego powodem jest czas, a właściwie jego brak – na zrobienie zdjęć do przepisu. Często jest tak, że jeszcze nie skończę przyrządzać, a już małe stópki tupią obok i nijak nie dadzą rozłożyć się z całym majdanem do zrobienie choć jednej fajnej fotki.

Ale tym przepisem nie mogłabym się nie podzielić! Szczególnie, że nie ma problemu ze zrobieniem zdjęć ciasta – ja sobie robię, podczas gdy moje Głodomorrry pałaszują obok swój kawałek. Zawsze łatwiej mi z ciastami, niż z obiadem, bo porcji więcej, nie stygnie, itd.

Zapraszam po przepis na obłędne w smaku, bardzo efektowne brownie z kremem jogurtowym z ricottą i truskawkami, które w przygotowaniu jest bardzo proste.
Polecam Ci je zrobić, a gdy już nacieszysz się smakiem zrób zdjęcie ostatniego kawałka i prześlij do mnie koniecznie! 🙂 bardzo lubię zdjęcia, które do mnie nadsyłacie – one świadczą o tym, że moja praca komuś się przydaje 😉


Brownie z kremem jogurtowym z ricottą i truskawkami

Składniki:

Brownie z czekoladą:

1 szkl. mąki pszennej
2/3 szkl. gorzkiego kakao
2/3 szkl. cukru białego Polski Cukier
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
70 g czekolady gorzkiej
1/2 szkl. mleka
1/2 kostki masła 82 % tłuszczu

Krem jogurtowy z ricottą:

375 g sera ricotta
750 g gęstego jogurtu greckiego
1 niebieska galaretka
3/4 szkl. wrzątku

Warstwa truskawkowa:

1 galaretka truskawkowa
2 szkl. wrzątku
świeże truskawki
mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Brownie z czekoladą: 

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli mieszamy w misce. Wlewamy mleko, wbijamy jajka i krótko miksujemy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, masło również (ja roztapiałam osobno, ale można też w jednej misce), gorące wlewamy do masy, jednocześnie cały czas miksując – robimy to szybko i krótko, by jak najmniej napowietrzyć całość. Masę wylewamy na blaszkę (28×19 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180% na około 25-30 minut.

Krem jogurtowy z ricottą:

Niebieską galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku. Studzimy.

Do miski przekładamy ricottę i jogurt, krótko miksujemy. Cały czas miksując wlewamy płynną, ale chłodną galaretkę i dokładnie łączymy. Krem wylewamy na lekko ciepły spód brownie, chłodzimy aż masa prawie całkowicie stężeje.

Warstwa truskawkowa:

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody

Na wierzch niecałkowicie stężonego ciasta układamy truskawki pokrojone w plasterki, lekko je na siebie zakładając lub całe owoce – wedle uznania (ja pomieszałam i ułożyłam kilka całych, a dookoła nich plasterki, lekko je wciskając w masę). Tu można również ułożyć pomiędzy truskawkami, tak jak u mnie, kilka listków świeżej mięty – idealnie się komponują z całością, szczególnie z truskawkami.

Płynną, ale zimną galaretką ostrożnie zalewamy wierzch ciasta (najlepiej wlewać łyżką). Galaretkę należy zalewać tak, aby każdy owoc i każdy listek w całości został nią polany – dzięki temu zachowa kolor i świeżość, a przy tym będzie się pięknie błyszczeć!

Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby idealnie stężało.

Brownie z kremem jogurtowym z ricottą i truskawkami, brownie z truskawkami, brownie z owocami
Brownie z kremem jogurtowym z ricottą i truskawkami

Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru – czy go używać, czy też
całkowicie wyeliminować z diety. Na temat cukru narosło wiele
krzywdzących mitów np. że produkt ten powoduje cukrzycę oraz jest
odpowiedzialny za próchnicę. Dlatego w ramach kampanii „Uczymy jak
słodzić” pragniemy edukować społeczeństwo w zakresie roli cukru w diecie
człowieka. Chcemy pokazać, że produkty zawierające cukier mogą być
elementem zdrowej i zbilansowanej diety, połączonej z aktywnym trybem życia. Wszystko jest
dla ludzi. Ważny jest umiar, by cieszyć się ze słodkich smakołyków w
codziennej diecie.”

– cytat pochodzi ze strony uczymyjakslodzic.pl

Zajrzyj i dowiedz się jak rozsądnie stosować cukier w diecie. Przeczytasz kilka porad żywieniowych, ciekawostek na temat cukru, znajdziesz też kilka ciekawych przepisów.

 
Brownie z kremem jogurtowym z ricottą i truskawkami, brownie z truskawkami, brownie z owocami
Brownie z kremem jogurtowym z ricottą i truskawkami
  Cukier z głową

Inne propozycje dla Ciebie

3 komentarze

Małgorzata 19 czerwca 2017 - 10:07

Piękne ciacho 🙂

Reply
Julia Laszuk 24 czerwca 2017 - 14:52

Cudownie wygląda!:)

Reply
27 inspiracji na przepisy z truskawkami | Kęsy Codzienności 30 maja 2018 - 07:32

[…] i białej czekolady – autorstwa Pawła z bloga Kulinarny Ja Brownie z kremem jogurtowym, ricottą i truskawkami – autorstwa Anety z bloga […]

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu