2,K
Pyszne muffinki, które będą idealną przekąską na słodko w Boże Narodzenie lub słodkim prezentem. Zapach piernika w tym świątecznym okresie wprost uwielbiam! Choć kiedyś nawet
go nie znałam 🙂 takie muffinki to obok tradycyjnych pierników i
pierniczków ciekawa alternatywa – podzielne, takie w sam raz na jeden
raz 🙂
go nie znałam 🙂 takie muffinki to obok tradycyjnych pierników i
pierniczków ciekawa alternatywa – podzielne, takie w sam raz na jeden
raz 🙂
Jak każde muffinki w przygotowaniu są bardzo proste i szybkie. Gdyby tak
wziąć od razu podwójną, a nawet potrójną porcję to w czasie pieczenia
każdej z nich możemy sobie robić coś innego – kroić warzywa na sałatkę,
zagniatać ciasto na miodownik, czy… sprzątać 🙂 i tylko pamiętać,
żeby je z piekarnika w odpowiednim czasie wyjąć 😀
wziąć od razu podwójną, a nawet potrójną porcję to w czasie pieczenia
każdej z nich możemy sobie robić coś innego – kroić warzywa na sałatkę,
zagniatać ciasto na miodownik, czy… sprzątać 🙂 i tylko pamiętać,
żeby je z piekarnika w odpowiednim czasie wyjąć 😀
Ja je upiekłam na dużo przed Świętami, bo taka była potrzeba chwili 😉 ale też, żeby Was drodzy Czytelnicy na Święta zainspirować 😉 dodatek chili w wypiekach ostatnimi czasy bardzo mi się podoba, spróbowałam więc i tu 🙂 i zachwycona w dalszej kolejności smażyłam przepyszne TE pankejki, którymi już Was częstowałam 🙂
Przepis zgłaszam do konkursu, w którym można wygrać książkę “Moje Wypieki. Wielki powrót”: https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html
Składniki na 12 sztuk:
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki chili
¾ szkl. mleka
2 łyżki jogurtu naturalnego
50 g roztopionego masła
3 łyżki cukru
1 jajko
1 tabliczka mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz chili.
W drugiej misce miksujemy jajko z cukrem, dodajemy roztopione masło, mleko i jogurt (mleko i jogurt można zastąpić, np. maślanką). Całość przelewamy do składników suchych i krótko miksujemy (do połączenia składników). Na koniec dorzucamy pokrojoną mleczną czekoladę.
Masę nakładamy łyżką do wysokości 3/4 foremek na muffinki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 190-200 stopni, pieczemy 20-25 minut, w zależności od wielkości foremek i potrzeby (do tzw. suchego patyczka).
5 komentarzy
my z Jagodą ciągle robimy czekoladowe babeczki bo ona uwielbia je piec i jeść 😉 z przyprawą do piernika jeszcze nie robiłam – ale zrobimy 🙂 Bajermo
Polecam, szczególnie na Święta 😉
Zuzia też mi zawsze pomaga 🙂 inaczej nie mam roboty w kuchni – do wszystkiego musi dołożyć swoje trzy grosze albo mi zabrania zrobić cokolwiek :)))
Musiały pachnieć bajecznie, a smakować jeszcze lepiej 🙂
mmm dawno nie jadlam muffinek wiec chetnie je upieke 😉
Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😉
Będzie mi bardzo miło i poproszę zdjęcie 😉
Narobią zapachu w całym domu :)))