2,8K
Stefanka to ju偶 u nas niemal tradycja 馃槈 pojawia si臋 prawie na ka偶de 艢wi臋ta 馃槈 a ja upiek艂am bez okazji 馃檪
Kruche placki mi臋kn膮 pod wp艂ywem masy, dlatego najsmaczniejsza jest na drugi dzie艅 po przygotowaniu 馃檪
Sk艂adniki:
Blaty:
1/2 kg m膮ki
2 jajka
2 艂y偶ki miodu
1 kostka mas艂a lub margaryny
1/2 szkl. cukru
1 艂y偶eczka sody
Krem:
5 艂y偶ek cukru
1/2 litra mleka
5 艂y偶ek kaszy manny
1 kostka margaryny lub mas艂a
1 zapach cytrynowy
Polewa:
1/2 kostki mas艂a
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru
2 艂y偶ki wody
2 艂y偶ki kakao
Spos贸b przygotowania:
Ciasto: M膮k臋 przesiewamy na stolnic臋, robimy wg艂臋bienie do kt贸rego wbijamy jajka, dodajemy kostk臋 t艂uszczu, mi贸d, cukier i sod臋. Wszystko siekamy, a nast臋pnie szybko wyrabiamy g艂adkie ciasto. Dzielimy je na 3 cz臋艣ci, ka偶d膮 cz臋艣膰 rozwa艂kowujemy na placki wielko艣ci dna blachy (u mnie na odwr贸conych blaszkach 25×36). Pieczemy oko艂o 5-7 minut (do zrumienienia na z艂oty kolor) w rozgrzanym piekarniku. Krem: Kasz臋 mann臋 gotujemy z cukrem na mleku. Studzimy. Mas艂o lub margaryn臋 ucieramy mikserem na puch, dodajemy stopniowo kasz臋 mann臋 i zapach cytrynowy. Ostudzone placki przek艂adamy mas膮. Pola膰 polew膮. Mo偶na posypa膰 wi贸rkami lub posypk膮 cukrow膮.
Polewa: Wszystkie sk艂adniki przek艂adamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i ca艂y czas mieszaj膮c gotujemy oko艂o 5-10 minut. Polewamy ciasto od razu (mo偶na posypa膰 wi贸rkami lub kolorow膮 posypk膮) i odstawiamy do zastygni臋cia.

7 komentarzy
Wygl膮da apetycznie 馃檪
Pi臋kna i kusz膮ca!!! 馃檪
Dzi臋kuj臋 Dziewczyny :))
Mniam, uwielbiam to ciasto. Moja ciocia cz臋sto je piek艂a a ja sie nim zajada艂am 馃檪
Mi艂o mi 馃檪 a ja si臋 go nauczy艂am od Mamy :))
To ciasto od razu kojarzy mi si臋 z Bo偶ym Narodzeniem, pysznie si臋 prezentuje 馃檪
Ciasto wygl膮da bardzo apetycznie!