2,6K
Arbuz jest super orzeźwiający. Ostatnio próbuję go w różnych kombinacjach, więc i naleśniki musiały być, bo często różne smażę 🙂 są pyszne!
Do przygotowania ciasta wykorzystałam rewelacyjną mąkę od Młynomag 🙂
Składniki:
1/4 arbuza
2 jajka
1/2 szkl. wody
1 szkl. mąki krupczatki
2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Wycinamy miąższ arbuza, pozbawiamy pestek i blendujemy – u mnie wyszło
0,5 litra. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy i dodajemy miąższ,
mąkę, wodę i olej. Rózgą lub mikserem mieszamy całość na taką
konsystencję jak standardowo do naleśników (ilość wody i mąki może się
nieco zmieniać w zależności od soczystości arbuza, czyli gęstości po zmiksowaniu).
Smażymy naleśniki na mocno rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu
(ostrożnie przy przewracaniu!).
Przed każdym smażeniem dokładnie mieszamy ciasto naleśnikowe.
0,5 litra. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy i dodajemy miąższ,
mąkę, wodę i olej. Rózgą lub mikserem mieszamy całość na taką
konsystencję jak standardowo do naleśników (ilość wody i mąki może się
nieco zmieniać w zależności od soczystości arbuza, czyli gęstości po zmiksowaniu).
Smażymy naleśniki na mocno rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu
(ostrożnie przy przewracaniu!).
Przed każdym smażeniem dokładnie mieszamy ciasto naleśnikowe.
2 komentarze
genialny pomysł, w życiu bym nie wpadła na naleśniki z arbuza! 🙂
zapraszam do udziału w wiosennym konkursie 🙂 http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS
Intrygujące 🙂