Strona główna Kategorie przepisówImprezowe menu Marchewkowe roladki schabowe

Marchewkowe roladki schabowe

dodane przez Anett
Marchewkowe roladki schabowe, roladki schabowe na obiad, roladki z warzywami

Marchewkowe roladki schabowe to pomysł na przepyszny element obiadu! Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym (w przypadku dzieci jest to sposób na podanie warzywa, jeśli nie są chętne jeść sałatek/surówek).

Po raz pierwszy przygotowałam je w ramach zabawy w testowanie przepisów innego użytkownika na portalu kulinarnym. Jolanta KG, która była aktywną testerką podczas testów moich przepisów stałą się bohaterem zabawy i to właśnie u Niej znalazłam przepis na te przepyszne roladki, popisowe danie :)).
Obecnie często do niego wracam, bo wszyscy w domu bardzo je lubimy.
Jedną sztukę przygotowałam bez nacierania schabu solą i pieprzem i podałam Córeczce na obiad – zjadła ze smakiem 🙂 w towarzystwie kilku frytek z piekarnika, bo takie właśnie upiekłam do tego obiadu 🙂
Było pysznie! A Joli dziękuję za tak świetny przepis i zgodę na publikację, bo jest warty pokazania go dalej :))
Oryginalny przepis na marchewkowe roladki schabowe TU.

 


PRZEPIS NA MARCHEWKOWE ROLADKI SCHABOWE

Składniki:
plastry schabu (ja zrobiłam 5, ale farszu wystarczyłoby na 8-resztę zjadłam:))
1 duża marchewka
1 średnia cebula
1/2 opakowania gęstej śmietany 18% (200g)
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Schab rozbijamy jak na kotlety i nacieramy solą i pieprzem.
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wsypujemy marchewkę. Podsmażamy chwilę, aby zmiękła i dodajemy pokrojoną cebulę. Gdy cebula lekko się zeszkli, wlewamy śmietanę. Całość mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na rozbity schab nakładamy marchewkowy farsz. Zwijamy zgrabne roladki (można sobie pomóc spinając wykałaczką-ja tak zrobiłam lub obwiązując dratwą), panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.
Jeśli roladki były spinane lub obwiązane, przed podaniem warto te elementy usunąć. Szczególnie wykałaczki, jeśli obiad będą jeść też dzieci (znam przypadek, gdzie nieszczęśliwie ktoś jedną przeoczył…).
Marchewkowe roladki schabowe, roladki schabowe na obiad
image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis

Inne propozycje dla Ciebie

13 komentarzy

Kinga Łucja 10 maja 2015 - 15:52

Świetny pomysł 😉

Reply
admin 10 maja 2015 - 17:19

Niestety nie mój 😉 ale cieszę się, że je wypróbowałam, są pyszne 🙂

Reply
Anonimowy 6 września 2015 - 12:52

Zrobilam i sa dobre,polecam

Reply
admin 7 września 2015 - 08:59

Bardzo mi miło 🙂 dziękuję i zachęcam do przesyłania zdjęć potraw wykonanych na podstawie przepisu z bloga 🙂 🙂

Reply
Beata Kuśmirek 10 maja 2015 - 18:49

Bardzo apetyczne danie!!! Kolorowe i smaczne 🙂

Reply
admin 11 maja 2015 - 08:34

Dziękuję 🙂 mam nadzieję, że Jolka przeczyta komentarze – na pewno się ucieszy 🙂

Reply
Ania - Kto ugości moich gości? 11 maja 2015 - 06:35

Muszą być przepyszne! Mięciutkie i pachnące:) Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS

Reply
admin 11 maja 2015 - 08:36

Dokładnie 🙂 najbardziej mi się spodobało to jak moja Córcia zajadała się swoją roladką 🙂 jak przysiadła to nie odeszła aż skończyła 😀 nic nie zostało na talerzyku, nawet rączki oblizane :)))

Dziękuję za zaproszenie na konkurs, zaraz zerkam :))

Reply
Adventuresinthekitchen 11 maja 2015 - 14:35

super pomysł 😉 Wyglądają rewelacyjnie 🙂

Reply
admin 11 maja 2015 - 20:40

Dziękuję 🙂 wygląd nadałam, ale przepisu nie wymyśliłam 😉

Reply
Jolanta Klimek 11 maja 2015 - 19:23

Aneta właśnie czytam 🙂 I bardzo miło, że moja potrwa się podoba. A Ty ją bardzo pięknie i apetycznie przygotowałaś 🙂

Reply
admin 11 maja 2015 - 20:41

Jolu dziękuję jeszcze raz za możliwość ich udostępnienia 🙂 sama widzisz jak się podobają :)))

Reply
Jolanta Klimek 17 maja 2015 - 18:15

:):)

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu