Strona główna Kategorie przepisówLunchbox Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i marchewką

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i marchewką

dodane przez Anett
Prosta zapiekanka, proste smaki, czyli to, co większość z nas lubi najbardziej 🙂 smaczna, aromatyczna i sycąca propozycja na obiad czy kolację. Zapakuj w lunchbox do pracy – drugiego dnia też smakuje super! Szczególnie polecam, jeśli jedzą z Tobą dzieci 🙂 
Dzieci (z reguły) lubią dania z mięsem drobiowym, lubią również ziemniaki, a dodatek marchewki sprawia, że całość nabiera lekko słodkiego posmaku oraz wzrasta wartość odżywcza posiłku. Możesz w ten sposób również marchewkę przemycić, jeśli akurat dziecko jej nie lubi 😉
Ziemniaki możesz ugotować do zapiekanki lub wykorzystać pozostałe z obiadu. Ja czasem wykorzystuję właśnie te pozostałości (myślę, że Ty również), dzięki czemu z kilku prostych składników mam potem szybką i smaczną kolację. Propozycja doskonała na obiad do pracy – zapakuj w lunchbox i potem tylko odgrzej. Smacznego 🙂

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
15-20 średnich ziemniaków
1 duża marchew
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
100 g śmietany 30%
250 g sera cheddar (może być inny żółty)
2 jajka
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia i wysmarowania naczynia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plastry i gotujemy prawie do miękkości. Odcedzamy. 
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego wraz z przyprawą do kurczaka. Dodajemy startą drobno marchewkę i razem dusimy do miękkości. Wlewamy połowę śmietany, jeszcze chwilę dusimy pod przykryciem.
Naczynie żaroodporne natłuszczam (ceramicznych nie ma potrzeby, ale można), układamy warstwę ziemniaków, posypujemy odrobiną startego sera żółtego, wykładamy połowę farszu mięsnego, oprószamy serem, układamy ziemniaki i oprószamy serem. Następnie druga część mięsa z patelni, ser i ostatnia warstwa ziemniaków, którą już obficie posypujemy resztą tartego sera. Całość zalewamy jajkami roztrzepanymi ze śmietaną i przyprawami. Zapiekamy pod przykryciem około 20-25 minut w 180 stopniach. Na koniec odkrywamy naczynie, dopiekamy chwilę, by wierzch zapiekanki ładnie się zrumienił.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij i daj znać w komentarzu 🙂 

Polecam także przepis na Zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą.

https://kolorowyprzepisownik.pl/2014/10/zapiekanka-ziemniaczana-z-kiebasa/

image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis
No images found!
Try some other hashtag or username

Inne propozycje dla Ciebie

5 komentarzy

Kuchnia Paulettes 28 lutego 2017 - 08:18

Wygląda bosko 🙂

Reply
gosia m 28 lutego 2017 - 09:14

Mniam ;)bardzo apetyczna zapiekanka 😉

Reply
Monika-lekkonatalerzu.bloog.pl 28 lutego 2017 - 14:16

Uwielbiam ziemniaczane zapiekanki. A Twoja propozycja jak zwykle jest super!

Reply
natalia20041989 28 lutego 2017 - 16:44

Pycha☺

Reply
admin 3 marca 2017 - 13:43

Dzięki wszystkim 😉 o tak, zapiekanka jest pyszna, a w dodatku prosta i szybka, czyli to co lubię najbardziej, szczególnie w niedziele 😉

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu