Fale Dunaju

dodane przez Anett

To ciasto bardzo dobrze pamiętam z dzieciństwa. Obok Królewicza i Bawolego Oczka 😉 często pojawiało się na niedzielę czy święta. Jest pyszne i efektownie wygląda. A wykonanie dość proste.

Składniki:

Ciasto:
2 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru  pudru
1 kostka masła roślinnego
6 jaj
1 cukier waniliowy
1 olejek rumowy
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce z kompotu lub świeże

Krem:
1/2 litra mleka
1 kostka margaryny
1/2 szkl. cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy

Dodatkowo:
gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Ciasto: Masło ucieramy z cukrem, dodając po 1 żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem i ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (u mnie 25×36 cm). Do drugiej części dodajemy 2 łyżki wody i kakao, mieszamy, po czym wykładamy na jasne ciasto. Na wierzchu dość gęsto układamy owoce. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.
Masa: Z mleka, cukru i mąki gotujemy budyń. Ostudzony stopniowo (po łyżce) dodajemy do utartej na puch margaryny. Gdy upieczone ciasto ostygnie nakładamy na nie krem. Oprószamy startą gorzką czekoladą.

Inne propozycje dla Ciebie

10 komentarzy

Marzena Szkodzińska 1 lutego 2015 - 19:40

Ale pyszności 🙂 uwielbiam to ciacho. Super Ci wyszło 🙂

Reply
admin 2 lutego 2015 - 07:41

Dziękuję 🙂

Reply
Asa_6niebo 1 lutego 2015 - 20:09

to ciasto nigdy mi się nie znudzi, ale zdradź proszę, co to to "bawole oczko"? nie znam

Reply
admin 2 lutego 2015 - 07:44

Bawole oczko to takie ciasto, w którym wiśnię czy śliwkę wkłada się do jasnego ciasta, formuje kulkę i układa na ciemnym cieście. Stąd "oczko", a czemu akurat "bawole" to nie wiem 😉 Jest ciut więcej pracy, ale i to ciasto pojawi się u mnie w swoim czasie 😉

Reply
Agata Broncel 2 lutego 2015 - 10:55

Pamiętam jak moja mama robiła to ciasto, kiedy byłam mała 🙂 To taki smak dzieciństwa 🙂

Reply
admin 2 lutego 2015 - 21:17

Dokładnie tak jak u mnie 🙂

Reply
klaudyna148 2 lutego 2015 - 17:04

Miałam zrobić to ciasto ale jakoś nie nadarzyła się jeszcze okazja.
Jak pięknie i smacznie wygląda.

Reply
admin 2 lutego 2015 - 21:18

Polecam jeśli tylko ta okazja się nadarzy 🙂 naprawdę warto, bo smak jest super 🙂 ja je uwielbiam 🙂

Reply
gin 4 lutego 2015 - 15:33

Wyszło Ci idealnie 🙂

Reply
admin 4 lutego 2015 - 17:40

Dziękuję bardzo 🙂 miód na moje uszy! 😀

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu