Strona główna Kategorie przepisówBoże Narodzenie Sernik mediolański z powidłami (na dużą blaszkę)

Sernik mediolański z powidłami (na dużą blaszkę)

dodane przez Anett
Ten wymyślny (choć w przygotowaniu tak naprawdę wcale nie trudny) sernik jest nie tylko pyszny, ale i fantastycznie wygląda! Przepis wypatrzyłam u Doroty z bloga Daktyle w Czekoladzie (KLIK) i od razu wiedziałam, że kiedyś upiekę 🙂 a ponieważ wybrałam je do upieczenia do pudełek-gościńców dla gości obecnych na chrzcinach musiałam po przeliczać proporcje z tortownicy na dużą blaszkę 25x36cm. Przeliczałam jednak nie równo, bo masę serową zrobiłam w ciut większych proporcjach, aby całość była wyższa. Po oryginalny przepis zapraszam TU (klik), a jeśli chcecie jak ja od razu zrobić dużą porcję przygotujcie tak, jak ja to zrobiłam 🙂
Ja do tego sernika jeszcze na pewno wrócę! Nie wiem, czy będzie potrzebny aż tak duży, jeśli nie to upiekę w tortownicy, ale w jakiej formie by nie był – warto! 🙂
Polecam na specjalne okazje, w tym święta!
P.s. Tylko te zdjęcia poprzedniego ciasta i tego sernika wcale mi się nie podobają 🙂 ale też i fotografowałam resztki (okrawki) ciast, więc musiało tak zostać 🙂

Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
2 kostki masła (400g)
5 jajek
2 szkl. cukru pudru
5 łyżeczek proszku do pieczenia
Masa serowa:
1,5 kg mielonego twarogu
3 budynie śmietankowe (bez cukru)
1 szkl. cukru drobnego (może być też kryształ)
5 jajek
Dodatkowo:
2 słoiki powideł z czarnej porzeczki lub innych, gęstych (ok. 800g)
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kawałki miękkiego masła, jajka, cukier i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na 3 równe części. Pierwszą część rozwałkowujemy na kształt formy (25x36cm) i wykładamy dno (blaszka powinna być wyłożona papierem do pieczenia), smarujemy ciasto połową dżemu, ale tak, by pozostawić około 1-1,5cm brzegu suchego ciasta. Drugą część ciasta tak samo rozwałkowujemy (na wielkość blaszki), przykrywamy ciasto z dżemem i sklejamy boki. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Masa serowa: Ser przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki i całość krótko miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na gorący, podpieczony spód, wyrównujemy i ponownie wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut (też 180 stopni).
Wierzch: Ostatnią część ciasta rozwałkowujemy na jak największy prostokąt (mój miał około 40x55cm), smarujemy całość drugą częścią dżemu i zwijamy ciasto w roladkę (obojętnie wzdłuż którego boku, ja zwinęłam wzdłuż dłuższego, aby mieć więcej “zwinięć” w roladkach). Roladkę kroimy na około 1,5 cm kawałki i układamy jedna obok drugiej na podpieczonym serniku. Jeszcze raz wstawiamy ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut, wierzch powinien się ładnie zrumienić. Ostudzony sernik oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂

No images found!
Try some other hashtag or username

Inne propozycje dla Ciebie

4 komentarze

gin 12 września 2016 - 16:39

Wygląda fenomenalnie! Te wszystkie warstwy kuszą niesamowicie 🙂

Reply
Smakołyki Asi 13 września 2016 - 10:45

Chetnie zjadłabym teraz kawałeczek do kawy 🙂

Reply
Bean 2 grudnia 2017 - 21:49

Zrobiłam sernik owszem wygąlda super ale w smaku jest taki sobie. I o ile smak kwestia gustu to samo ciasto wyszło bardzo zbite jakby zakalcowate. Nie wiem czy tak ma być czy coś nie wyszło.

Reply
Anet 2 grudnia 2017 - 23:34

Trudno mi powiedzieć co mogło być przyczyną… Ja nie zauważyłam, by ciasto było zbite.

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu