Strona główna Kategorie przepisówCiasta i desery Babka wielkanocna – najszybsza!

Babka wielkanocna – najszybsza!

dodane przez Anett
Przepyszna babka, która w wykonaniu jest ekspresowa, a efekt to kruchy, a zarazem odrobinę wilgotny wypiek, doskonały na Wielkanoc. Coś jak babka piaskowa, ale struktura nieco inna (choćby przez zmianę mąki pszennej na grubszą krupczatkę) i tu postawiłam na uproszczenie wykonania, dzięki czemu przygotowanie ciasta to tylko 5-7 minut 🙂 a to dlatego, że odeszłam od standardowego ubijania jajek (lub jak w wielu przepisach osobno białek). Przyspieszenie wykonania daje nam tą korzyść, że prócz ekspresowego przygotowania do pieczenia mamy tylko jedną miskę do mycia 😀 przed świętami przyda się ta zaleta, bo w natłoku przygotowań na pewno wiele naczyń z kuchennych półek będzie pozajmowana innymi smakołykami. U mnie zdarza się problem, pt. “brak już misek, mieszam w garnku”. Gorzej, jeśli i garnki zajęte, bo a to zupa z wczoraj, a to mięso się marynuje, to znów jajka się gotują… A taka babka wielkanocna to tylko jedna brudna miska/garnek i umiejętność trzymania miksera 🙂
Polecam przepis zabieganym 😉 przypomnę tylko, że jest kaloryczna 😀
Przygotowując babkę z myślą o oblaniu jej czekoladą i udekorowaniu cukrową posypką zrobiłam bardzo mało słodkie ciasto i tą ilość podaję w przepisie. Dopiero z polewą smaki się równoważą, ale jeśli lubisz znacznie słodsze wypieki to zwiększ ilość cukru wedle upodobania (dla mnie na tą ilość ciasta max to 1 szklanka cukru, ale wiem, że niektórzy wolą jeszcze większe ulepki niczym cukrowy baranek;)).
Uwaga: Składniki do przygotowania ciasta muszą mieć temperaturę pokojową (margaryna, jajka, mleko).

Składniki:
250 g margaryny (1 kostka)
4 jajka
1/2 szkl. mleka
1 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. mąki krupczatki
1/2 szkl. cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Miękką margarynę wraz z cukrem ucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku – po każdym miksujemy do połączenia składników. Po ostatnim jajku całość miksujemy około minutę, by masę spulchnić. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, wlewamy mleko i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wlewamy do formy na babkę z kominem (silikonowa bez smarowania, ale inne trzeba najpierw wysmarować masłem i wysypać krupczatką lub bułką tartą). Pieczemy w 160 stopniach przez godzinę. Do piekarnika nad formę dobrze jest włożyć pustą brytfannę – wierzch nie zrumieni się nadmiernie i nie popęka (lub mało popęka).
Ja swoją babkę polałam czekoladą mleczną rozpuszczoną w kąpieli wodnej, ale sprawdzi się tu wszystko co chcesz – lukier, cukier puder albo i nic.

Zobacz też mój przepis na Babkę majonezową! (kliknij w nazwę lub zdjęcie)

https://kolorowyprzepisownik.pl/2016/03/babka-majonezowa-wielkanoc-tuz-tuz/

Inne propozycje dla Ciebie

4 komentarze

kuchnia w czekoladzie 4 kwietnia 2017 - 05:54

Fajny pomysł z tą brytfanną wyżej 😉 Urocza babeczka!

Reply
admin 4 kwietnia 2017 - 11:33

Dzięki 😉 Z tą brytfanną i przy niższej temperaturze fajnie mi się upiekła i nie popękała (co się zdarza w moim piekarniku, bo na przykład u Mamy nie).

Reply
Monika-lekkonatalerzu.bloog.pl 4 kwietnia 2017 - 09:38

No proszę 🙂 chwila wysiłku i jakie cudo stoi na stole! Super pomysł na babeczke:)

Reply
admin 4 kwietnia 2017 - 11:35

Dzięki 😉 babeczka kaloryczna jak większość wypieków, ale szybka i smaczna 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu