Zamiast gotować buraki użyłam koncentratu barszczu #Krakus – bardzo przyspieszył przygotowanie i zaoszczędził mi roboty oraz czerwonych rąk 😉 czyli #sprytnieizdrowo 😉 do tego jeszcze arbuz, który ostatnio Dziewczynki wyjątkowo sobie upodobały i jest na tapecie niemal codziennie, mleko kokosowe i jogurt naturalny. Wszystkie składniki nieco złagodziły buraczkowy posmak, a to bardzo dobrze, bo moje dzieci lubią sok z buraka, ale pod warunkiem, że jest w połączeniu z owocami – nie było więc problemu, by taki #chłodnik zjadły, smakowało 😉 Chłodnik na talerzach podałam z delikatnymi w smaku rozetkami z ziemniaczanego pure (pure pozostałego z obiadu poprzedniego dnia, ale podaję przepis jak zrobić), wiórkami kokosowymi i orzechami – Zuzia uznała, że ma podane jak w restauracji 😉 i to było kolejną zachętą dla obu Dziewczynek do zjedzenia porcji – wygląd na talerzu.
PRZEPIS NA CHŁODNIK BURACZKOWY Z GOTOWANYM JABŁKIEM, ARBUZEM I MLEKIEM KOKOSOWYM
Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na kilka kawałków (ze skórką) i wrzucamy do garnka/miski. Wlewamy mleko kokosowe i arbuza, i blendujemy na krem. Wlewamy też koncentrat barszczu (jeśli lubisz delikatniejszy smak, dodaj ciut mniej-dostosuj do siebie), jogurt naturalny i do smaku sok z limonki, ponownie blendujemy, aż całość stanie się jednolita.
Chłodnik buraczkowy z gotowanym jabłkiem, arbuzem i mlekiem kokosowym |
Chłodnik buraczkowy z gotowanym jabłkiem, arbuzem i mlekiem kokosowym |