Strona g艂贸wna Kategorie przepis贸wBo偶e Narodzenie Szarlotka tradycyjna

Szarlotka tradycyjna

dodane przez Anett
Mmmm… 馃檪 chodzi艂a za mn膮 ta szarlotka ca艂膮 sobot臋, ale poniewa偶 mia艂am inne zaj臋cia na to ju偶 czasu i si艂 nie wystarczy艂o. W niedziel臋, gdy tylko wsta艂am, zabra艂am si臋 za pieczenie 馃檪 uwielbiam tak膮 na ciep艂o, na zimno – pod ka偶d膮 postaci膮 馃榾 bardzo szybko znika艂a, a偶 dziwne, 偶e jeszcze w poniedzia艂ek by艂o kawa艂ek.
Szarlotki s膮 troch臋 pracoch艂onne, ale jak si臋 lubi je je艣膰 to trzeba troch臋 czasu po艣wi臋ci膰 馃檪

 

Sk艂adniki:
Ciasto:
4 szkl. m膮ki pszennej
3/4 kostki margaryny
2/3 szkl. cukru
1 cukier wanilinowy
2 ca艂e jajka
2 偶贸艂tka
2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
3 艂y偶ki kwa艣nej 艣mietany 18%
Nadzienie jab艂kowe:
2 kg jab艂ek
1 cukier wanilinowy
1 czubata 艂y偶ka bu艂ki tartej
Spos贸b przygotowania:
M膮k臋, proszek do pieczenia i margaryn臋 siekamy na kruszonk臋, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, jajka i 偶贸艂tka oraz 艣mietan臋 i energicznie wyrabiamy ciasto. Powinno by膰 g艂adkie, elastyczne i odchodzi膰 od r膮k (je艣li si臋 lepi dodajemy troszeczk臋 m膮ki). Wyrobione ciasto owijamy foli膮 spo偶ywcz膮 i wstawiamy do lod贸wki na oko艂o 40 minut. W tym czasie obieramy jab艂ka i 艣cieramy na tarce jarzynowej o du偶ych oczkach. Delikatnie ods膮czamy sok (zostawiamy tylko odrobin臋, 偶eby nie zosta艂y nam suche wi贸rki), mieszamy z cukrem wanilinowym i bu艂k膮 tart膮. Ciasto z lod贸wki dzielimy na 2 cz臋艣ci (45% i 55%). Obie rozwa艂kowujemy na placki wielko艣ci naszej blaszki, wi臋ksz膮 cz臋艣膰 troch臋 bardziej. Wi臋kszym plackiem wyk艂adamy dno formy (25×36) wy艂o偶onej papierem do pieczenia robi膮c zak艂adki na bokach. Nak艂uwamy ciasto widelcem, rozk艂adamy jab艂ka, przykrywamy drugim plackiem i r贸wnie偶 nak艂uwamy widelcem. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Jeszcze ciep艂e ciasto posypujemy cukrem pudrem.

 

 

image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci si臋 wpis lub masz uwagi? Daj zna膰 w komentarzu