Chlebek bananowy prześladował mnie od miesięcy 😉 i ile razy miałam dojrzałe banany, tak albo zjedliśmy, albo wysmażyłam jako placuszki (np. takie jak TU, robię różne i bawię się składnikami). Kiedyś, dawno temu piekłam, ale tamten przepis przepadł. A tym razem zrobiłam eksperyment, upiekłam chlebek bananowy na mące ryżowej i byłam pod wrażeniem jak wyszedł miękki, kruchy, a zarazem wilgotny! I przy okazji bezglutenowy. Nie jesteśmy na takiej diecie, ale uważam, że warto dietę urozmaicać i czasem gluten pomijać. Organizm ma prawo od niego czasem odpocząć 😀
W zasadzie nie wiem czemu na ten wypiek mówią chlebek bananowy, bo to w sumie ciasto jest 😉 albo raczej babka bananowa. W każdym razie w smaku jest super i rozszedł się w ciągu jednego dnia. Miał jedną wadę – miałam okruchy wszędzie: na stole, pod stołem, na blacie, na ubraniach… Czyli wszędzie tam, gdzie jadły go dzieci 😀 tego problemu nie zauważyłam tam, gdzie jedli dorośli 😀 ale tak u nas bywa w zasadzie z wszelkim jedzeniem 😀 więc nie ma co roztrząsać 😀
Chlebek bananowy na mące ryżowej świetnie sprawdza się w roli deseru do kawy, śniadania na słodko (moja młodsza córcia jadła nawet posmarowany dżemem – w końcu chlebek 😉 ), czy przekąski do pracy lub szkoły. Albo na słodki podwieczorek – bezglutenowy, więc tym bardziej.
PRZEPIS NA CHLEBEK BANANOWY NA MĄCE RYŻOWEJ (BEZGLUTENOWY)
Składniki:
3,5 szt. mocno dojrzałych bananów
3 jajka rozmiar M
260 g mąki ryżowej
100 g oleju kokosowego
80 g cukru trzcinowego
1 aromat cytrynowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
Dodatkowo:
tłuszcz do wysmarowania formy
mąka ryżowa do wysypania formy
Sposób przygotowania:
Banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem wraz z aromatem cytrynowym.
Białka ubij na sztywną pianę, utrwal cukrem. Dodaj żółtka, proszek do pieczenia i sodę. Krótko zmiksuj. Dodaj rozpuszczony, przestudzony olej kokosowy i zmiksuj. Mąkę wsypuj stopniowo, cały czas mieszając łyżką (lub na najmniejszych obrotach miksera bardzo krótko). Wmieszaj papkę z bananów.
Masę wyłóż do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką ryżową. Piecz około 50-55 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).

8 komentarzy
Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis :). Chlebek wygląda cudownie. Szukałam przepisu na tradycyjny chleb bezglutenowy, ale chlebek bananowy brzmi jak coś stworzonego do popołudniowej kawy :). Zapisuję.
Do wypróbowania polecam 😉 natomiast adres strony został zmoderowany. Moderuję i będę moderować wszelkie odmiany marketingu szeptanego i rozsiewania linków!
Witam. Czy olej kokosowy można zastąpić innym, np. rzepakowym?
Można 🙂
Witam, czym mozna zastapic jajka ( siemir lniane odpada )
Niestety nie znam się na zamiennikach (na szczęście nie mam w domu alergika). Jeśli nie siemię, to może kombinowałabym z mieszanką mąki ziemniaczanej i wody. Dla zachowania proporcji składników i ich konsystencji. Ale to tylko luźne przemyślenie. Swoją drogą to kolejne pytanie o eliminację jajek (dostawałam je na IG), więc być może zabiorę się za wypróbowanie takiego przepisu.
Chlebek robię zawsze bez jajek – banany to naturalny zlepiacz. Nie robiłam nigdy z mąki ryżowej – wygląd już nie taki klasyczny, ale jak smak dobry to warto spróbować 🙂
Ja z tym chlebkiem trochę eksperymentuję, na ten przepis dodałam, a z innych mąk jeszcze nie. Z mąki ryżowej jest taki bardziej… sypki, kruchy, delikatniejszy niż np. z pszennej tortowej czy orkiszowej. A robię go często, bo jak jestem w sklepie to lubię wybrać dojrzałe, pojedyncze banany do niego 😉 ale bez jajek jeszcze nie robiłam, spróbuję 😀