1,5K
Do głowy wpadł mi pomysł na taką zupę-krem i jestem zadowolona ze smaku! Bataty kupiłam po raz pierwszy i fajnie zmieniają smak zupy. Młody jęczmień też był dla mnie nowością – kupiłam i zastanawiałam się do czego go dodawać. Ma wiele walorów zdrowotnych, najwięcej oczywiście spożywany na zimno, ale można go dodawać także do dań gotowanych czy pieczonych. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy, a beta-karotenu więcej niż marchew! Duża zawartość błonnika pozytywnie wpływa na naszą sylwetkę. Polecam poczytać więcej na jego temat, bo zalet ma całe mnóstwo!!!
Pachnie trawą (bo to jest sproszkowana trawa jęczmienna), ale mi podpasował tym zapachem i w smaku. Dodałam do zupy gorącej, ale nie wrzącej, aby zmniejszyć utratę wartości odżywczych.
Kasza jaglana także zalicza się do superfood. Jest bardzo zdrowa i nie zakwasza organizmu. Bataty to też źródło beta-karotenu, błonnika i szeregu witamin i wartości odżywczych oraz są niskokaloryczne.
Zupa jest idealna także dla dzieci – zdrowa, bez sztucznych dodatków, kremowa… Moja Córcia jadła z apetytem!
Składniki:
1 brokuł
1 pietruszka
1 marchewka
1/4 selera
1 duży batat
1/2 szkl. kaszy jaglanej
5-6 listków świeżej bazylii
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oregano
1 łyżka młodego jęczmienia
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
śmietana 18% do podania na talerzu (gęsta)
Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą wrzucamy obrane warzywa: seler, pietruszkę i pokrojoną marchewkę. Gotujemy do miękkości i dodajemy przepłukaną kaszę jaglaną, pokrojonego w drobną kostkę batata, różyczki brokuła, ząbki czosnku i listki bazylii. Gdy ziemniak będzie prawie miękkie, a kasza ugotowana dodajemy olej i przyprawiamy. Na sam koniec, 5 minut po zestawieniu z gazu, dodajemy posiekaną natkę i młody jęczmień. Zupę miksujemy na krem.
Podajemy z kleksem śmietany. Możemy udekorować świeżą bazylią.
Szeroką gamę produktów zaliczanych do superfood można kupić w sklepie internetowym www.sklepagnex.pl
2 komentarze
Ja też zaprzyjaźniłam się z batatem. A co do jęczmienia też eksperymentuje…dodawalam do ciasta na chleb,do pasty z jaglanki czy do jogurtu. Dodanie do zupy też jest fajnym pomysłem 🙂
Bataty na pewno zagoszczą u mnie częściej (szkoda, że tak późno:P), a ten młody jęczmień to naprawdę mi posmakował i teraz bardzo lubię do czegoś go dodać 🙂 eksperymentuję to dobre słowo 😉