Strona główna Kategorie przepisówDodatki do dań Żytni zakwas chlebowy

Żytni zakwas chlebowy

dodane przez Anett
Żytni zakwas chlebowy, zakwas na chleb,

Drugi stopień wtajemniczenia w wypiekaniu domowego pieczywa to zakwas 😉 i ja się właśnie o taki swój żytni zakwas chlebowy pokusiłam ;).

Jako dziecko nie lubiłam smaku chleba na zakwasie, a teraz często kupuję właśnie taki i właśnie dlatego postanowiłam wyhodować sobie swój ;).

 


PRZEPIS NA ŻYTNI ZAKWAS  CHLEBOWY

Składniki:

mąka żytnia razowa T-2000
woda przegotowana letnia

Sposób przygotowania:

Przygotowanie swojego zakwasu postanowiłam rozłożyć na kilka dni. U mnie 6 chociaż niektórzy twierdzą, że już po 3 dniach jest gotowy do użycia).

Pierwszego dnia do wyparzonego słoika wsypujemy 2 czubate łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej i wlewamy 2-3 łyżki przegotowanej letniej wody (nie powinien być za rzadki, ale za gęsty też nie). Dokładnie mieszamy, słoik przykrywamy gazą lub ściereczką (musi mieć dostęp powietrza i oddychać), obwiązujemy i odstawiamy w miejsce ciepłe – najlepiej minimum 24 stopnie, a im cieplej tym lepiej, ale bez przeciągów (ja postawiłam przy rurce od grzejnika, z dala od drzwi). Następnego dnia i w dni kolejne (zawsze o tej samej porze) czynność powtarzamy i dokładnie mieszamy zawartość słoika z nową porcją mąki i wody. Już drugiego dnia zauważymy lekkie bąbelki powietrza, a z każdym dniem będzie ich coraz więcej.

Gdyby w czasie produkcji zakwas próbował uciekać ze słoika należy go przemieszać. Z kolei jeśli z wierzchu zbytnio wyschnie, tą część zbieramy i wyrzucamy przed kolejnym “dokarmianiem” świeżą mąką.

Zakwas jest gotowy po kilku dniach, gdy porządnie bąbelkuje. Po odmierzeniu potrzebnej ilości zakwasu ponownie przykrywamy słoik gazą i przechowujemy w lodówce do kolejnego pieczenia. Na około 3 godziny przed każdym użyciem do wypieku chleba należy go ponownie “dokarmić”, by znów zaczął pracować. Następnie nabieramy ile trzeba i znów “usypiamy”, czyli chowamy do lodówki.

Zakwasem na chleb można się dzielić z innymi – wystarczy do oddzielnego słoika przełożyć trochę zakwasu, dokarmić i dać komuś, kto go potrzebuje wraz z instrukcją postępowania :).

Żytni zakwas chlebowy, zakwas na chleb

 ZAJRZYJ TEŻ PO PRZEPIS NA CHLEB NA ZAKWASIE:

Chleb żytni razowy na zakwasie z siemieniem, słonecznikiem i młodym jęczmieniem

image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis

Inne propozycje dla Ciebie

2 komentarze

alex 3 grudnia 2017 - 21:35

Super.
kiedyś dostałam zakwas i piekliśmy chleb ale przez wakacje zakwas sie zepsul.Teraz mogę zrobić nowy.Fajny przepis.

Reply
Anet 3 grudnia 2017 - 23:56

Ja też muszę nastawić kolejną porcję, bo moja wypieczona. Jakoś tak zawsze mam, że wszelkie pieczywo częściej piekę w okresie jesienno-zimowym, bo przy okazji cieplej w domu od piekarnika 😀

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu