3,3K
Nic ostatnio nie kombinowałam z “dorosłych” dań, za to dla Dziecka i owszem 🙂 w końcu dieta musi być urozmaicona, a Córcia musi próbować różnych smaków.
Ta zupka nadaje się dla Maluszków powyżej 8 miesiąca. Jest tak dobra, że sama bym ją chętnie Dziecku zjadła 😀 i to bez dodatkowych przypraw. Córeczce bardzo smakowało, aż rączkami machała, żeby Jej szybciej dawać 🙂
Z tych proporcji otrzymujemy 2 porcje obiadowe, jedną zamykamy na gorąco w szczelnym słoiczku na następny dzień (trzymamy w lodówce).
Składniki:
1 duży ziemniak
1 średnia marchewka
3 łyżki dyni pokrojonej w kostkę
1 łyżeczka pokrojonej w kosteczkę pietruszki
1 duża różyczka brokuła
1 czubata łyżeczka posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)
1 czubata łyżeczka masła 82% tłuszczu
Sposób przygotowania:
Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Dynię gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody, rozgniatamy na papkę. W niewielkim garnuszku zagotowujemy wodę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i pietruszkę, po 5 minutach dorzucamy pokrojonego ziemniaka. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy różyczkę brokuła podzieloną na mniejsze kawałeczki, gotujemy 4 minuty. Na koniec dodajemy masło i pietruszkę i przekładamy ugotowaną wcześniej dynię. Całość blendujemy do uzyskania konsystencji odpowiedniej dla dziecka. Dynię można też gotować bezpośrednio w zupce, należy ją wtedy dodać zaraz po ziemniaku.
1 Komentarz
Maleńka dobrze ma z taką zdolną mamusią:)