Co robisz, gdy dziecko prosi o coś na deser? Przygotowujesz 😀 tak powstały ciasteczka kruche z masłem orzechowym. To dziewczynki chodziły za mną i prosiły o ciacha, w końcu i ja zaczęłam mieć na nie ochotę 😀 weszłam do kuchni popatrzeć co w ogóle mamy dostępne i wyjęłam masło oraz jajka z lodówki. Gdy nabrały temperatury pokojowej zawołałam towarzystwo i wspólnymi siłami upiekłyśmy takie ciasteczka. Niby dla dzieci, ale dodałam też do ciasta trochę proszku cappuccino 😉
Nie słodzę kawy (nooo czasem się trafi), ale do kawy lubię mieć ciastko 😉 są tygodnie, gdzie słodkie omijam z daleka, nawet jak obok leży i ktoś przy mnie je. Ale takiego domowego ciacha ciężko było sobie odmówić, takie wyszły genialne! Zrobiłyśmy 2 wersje. Ja zrobiłam nadziewane kostką czekolady (uważam, że pyszniejsze), a dzieciaki dekorowały kolorowymi cukierkami (one uważają, że ich były lepsze).
Do wykonania tego przepisu polecam produkty ze sklepu internetowego Promienie Słońca. Kupisz tam m.in. masło orzechowe, mąki, kawę – bogaty wybór produktów w sklepie sprawia, że ciężko poprzestać tylko na tym, czego akurat potrzeba 🙂
CIASTECZKA KRUCHE Z MASŁEM ORZECHOWYM
Składniki:
1 kostka masła 82 % tłuszczu (200 g)
1/2 szkl. cukru pudru
4 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki proszku kawy cappuccino (dowolna, ja miałam czekoladową)
2 jajka (M)
3 czubate łyżki masła orzechowego (miałam z kawałkami orzechów)
2 i 3/4 szkl. mąki tortowej
1 płaska łyżeczka sody
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
czekolada lub kolorowe cukierki
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Trwa to chwilę, ale trzeba miksować, aż zbieleje. Wtedy dodaj kakao, masło orzechowe i kawę, i zmiksuj aż się połączą. Następnie wbij jajka i ucieraj razem jeszcze około 1-2 minuty.
W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj do masy i zmiksuj do wstępnego do połączenia składników. Następnie mieszaj szpatułką, łyżką lub dłońmi (masa będzie dosyć gęsta).
Przygotuj blachę z papierem do pieczenia. Z ciasta formuj kuleczki, lekko spłaszczaj i układaj na blasze. Tak przygotowane udekoruj kolorowymi cukierkami.
Aby do środka dać czekoladę formuj z ciasta okrągły placek, wkładaj po jednej kostce i zaklejaj (czynności jak przy lepieniu pierogów czy drożdżówek). Na koniec uformuj w okrągłe, lekko spłaszczone ciasteczko i układaj na blasze.
Ciasteczka kruche z masłem orzechowym piekłam jakieś 20-25 minut w 180 stopniach – kontroluj stopień zrumienienia. Gotowe studź na kratce.
UWAGI:
Jeśli nie masz lub nie chcesz dodawać cappuccino możesz składnik pominąć. Ewentualnie dodaj wtedy więcej kakao lub mąki (żeby masa nie była zbyt klejąca, powinna dać się swobodnie formować w kuleczki i tylko trochę lepić do rąk).
6 komentarzy
Witam, w którym momencie należy dodać masło orzechowe? nie widzę tego w przepisie…
Racja! Już poprawiam, dziękuję (powinno być po utarciu masła, z kakao i kawą).
Hej! Ile ciasteczek wychodzi z tego przepisu?
To zależy od wielkości. Takich, jak na zdjęciu jest minimum 22-23 (a nawet 25). Ciężko podać poprawną ilość, bo ze mną zawsze robią dzieci i one robią i małe i maluteńkie i całkiem duże 😀
Jakie cukierki kupić? Niestety mi zawsze pękają w trakcie pieczenia 🙁
Te zwykłe mi też potrafią pękać (ale nie wszystkie, do tych ciastek użyłam takich cukierków w tubie i tylko kilka pękło). Najlepiej sprawdza mi się taka posypka “kolorowe mini piegi” od delecty (seria decorada).