Kupiłam jarmuż po raz pierwszy i nie mogłam nie spróbować z nim zupy! Pokombinowałam i powstała zupa krem z jarmużu z ziemniakami, brokułem i kuskusem – pięknie zielona, pyszna i bardzo sycąca, dzięki dodaniu ziemniaków i kaszy kuskus. Zielony kolor dodatkowo dzięki niewielkiej ilości brokuła (choć i bez niego byłby piękny). Polecam każdemu, kto jeszcze nie próbował (jak ja dotąd) jarmużu – dodatek innych warzyw, przypraw i ziół wzbogaca smak.
Wstęp jest szczerą prawdą – nie znałam smaku jarmużu. W domu się tego nie jadło (ani nie uprawiało). Dopiero teraz sama świadomie sięgam po nowe smaki – bo warto! Aktualnie jarmuż, szpinak czy inna zielenina jest przez nas (mam na myśli mnie i dzieci) zjadana nawet bez obróbki, na surowo.
ZUPA KREM Z JARMUŻU Z ZIEMNIAKAMI, BROKUŁEM I KUSKUSEM
Składniki:
6-7 dużych liści jarmużu (około 10-13dag)
4-5 średnich ziemniaków
1/4 selera
1 pietruszka
1/4 brokuła
niewielki kawałek pora
1 pęczek natki pietruszki
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki majeranku
sól i pieprz do smaku
8-9 łyżek kaszy kuskus
1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Do garnka z wrzątkiem wrzucamy obrany seler, pietruszkę i por oraz trochę pieprzu, liść laurowy i ziele. Gotujemy do miękkości warzyw, następnie dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy aż będą miękkie. Gdy tak się stanie wyjmujemy seler, pietruszkę, por, liście i ziele angielskie.
Do garnka wrzucamy podzielony na różyczki, opłukany brokuł. Liście jarmużu płuczemy pod bieżącą wodą, wycinamy łodygi i kroimy drobniej. Dorzucamy do gotującej się zupy, po około 5 minutach całość blendujemy na krem. Zupę przyprawiamy do smaku, wlewamy olej, wyłączamy gaz, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wsypujemy kaszę. Po kilku minutach, gdy kasza napęcznieje, całość ponownie blendujemy.
3 komentarze
wspaniała zupa! zielona dawka zdrowia 😉
Piękny zielony kolorek 🙂 ja nigdy nie jadłam :p
O tak – jarmuż to samo zdrowie i żałuję, że tak późno spróbowałam – Asiu, bierz przykład ze mnie i też spróbuj 😀 warto 😉