Strona główna Kategorie przepisówFinger Food Placuszki jarmużowe na słodko na jogurcie naturalnym i mące pełnoziarnistej

Placuszki jarmużowe na słodko na jogurcie naturalnym i mące pełnoziarnistej

dodane przez Anett
Po raz pierwszy spróbowałam jarmużu, a długo miałam chęć to zrobić. Tylko jakoś tak zawsze było, że jak o nim pamiętałam to nigdy w sklepie nie mogłam spotkać. A jak nawet byłam w większym supermarkecie to nawet do głowy mi nie przyszło go szukać 🙂  tym razem “naszłam” na panią, która miała prócz jarmużu jeszcze trochę orzechów, kapustę i pietruszkę. Kupiłam. W końcu!
Słyszałam kiedyś opinię, że jarmuż nie ma smaku. Że to takie bezpłciowe, ale zdrowe liście 🙂 a ja się nie zgadzam – spróbowałam takiego surowego i mi smakuje jak… szczaw! Taki świeżutki, prosto z łąki szczaw 🙂
W sumie kupiłam zielska sporo (ilościowo, bo nie wagowo, lekkie to;)) i na pierwszy ogień poszły pyszne placuszki, przygotowałam je na lekko słodko, aby z większą chęcią zjadła Córeczka – i jadła :)))
Niestety – zdjęcia nie oddają w odpowiedni sposób wyglądu, bo ciemno za oknem było coraz bardziej… Nad czym ubolewa… Pierwsze zdjęcie – z niechcianą lampą błyskową. Drugie – bez lampy, za to mimo, że w samym oknie słabe… 🙁
Na zdjęciu jest też taki duży placek – sprawdzałam jak się będą smażyć takie placki a’la omletowe, bo w planach mam to samo (nie wiem czy na jogurcie, ale bez miodu) na śniadanie, wypełniony jajecznicą 🙂
Z powodu oświetlenia zupę z jarmużu dziś gotowałam specjalnie wcześniej, żeby jako tako dało się ją sfotografować bez żadnych lamp, szczególnie bez lampy błyskowej 🙂
Zupą też się niebawem pochwalę, tylko przepis “się napisze” 😉

 

Składniki:
390g gęstego jogurtu naturalnego
5-6 dużych liści jarmużu
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka ziaren słonecznika
2 jajka
1 i 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej
3-4 łyżki miodu (u mnie 3)
1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Jarmuż płuczemy pod bieżącą wodą, szarpiemy (bez łodyg) i wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy jogurt naturalny i całość blendujemy. Następnie dodajemy pestki dyni i ziarna słonecznika, i jeszcze raz blendujemy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i miód, i krótko miksujemy. Na koniec wlewamy jarmużowy koktajl, olej i dodajemy mąkę. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.
Smażymy na rozgrzanej patelni (suchej, tylko przed pierwszym smażeniem można posmarować olejem) z obu stron.

Menu dla diabetyka
Menu dla przyszłej mamy
Jesienne słodkości!
Jesień pełna warzyw

image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis

Inne propozycje dla Ciebie

6 komentarzy

Iza Kapis 26 listopada 2015 - 14:58

mniam!

Reply
Niemodelka 26 listopada 2015 - 19:14

kradnę przepis 🙂 robiłam z jarmużu już chipsy i parę razy koktajl, bardzo mi smakowały

Reply
admin 26 listopada 2015 - 21:43

Polecam serdecznie 🙂 można się częstować 🙂 u mnie dziś była zupa-krem z jarmużem, ziemniakami i kuskusem 😉

Reply
magdam 27 listopada 2015 - 19:34

Dziękuję za udział w akcji 🙂

Reply
Jolanta Klimek 29 listopada 2015 - 18:11

wyglądają smacznie i zachęcająco 🙂

Reply
admin 30 listopada 2015 - 21:38

Polecam 🙂 mimo smażenia coś tam na pewno ze zdrowych wartości zielska zostało 😉

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu