3,5K
Takie buraczki są u nas obowiązkową pozycją co rok. Przepis mam od Mamy, bo to Ona nauczyła mnie jak je robić, aby zawsze uchwycić “ten” smak 😉 a smak jest wspaniały – uwielbiam je jako dodatek do mięs smażonych, pieczonych, duszonych, a nawet do ryby! 🙂
![]() |
Buraczki z papryką i cebulą (w słoiki) |
Składniki:
6 kg czerwonych buraków
1 kg czerwonej papryki
6 dużych cebul
Zalewa:
1 szkl. wody
1 szkl. cukru
1 szkl. oleju
1/2 szkl. octu 10%
2 płaskie łyżki soli
Sposób przygotowania:
Buraki myjemy i gotujemy ze skórką do miękkości, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Cebule obieramy i drobno siekamy.
Zalewa: wszystkie składniki zalewy zagotowujemy w dużym garnku, dorzucamy paprykę i cebulę, gotujemy około 7 minut. Dokładamy buraki i razem gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Do wyparzonych słoików przekładamy na gorąco, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy około 10-15 minut ( w zależności od wielkości słoika).
Pasteryzacja jest “dla pewności”, ale jeśli mamy zamiar spożyć je w krótkim czasie nie musimy pasteryzować, wystarczy po nałożeniu gorącej sałatki odwrócić słoik do góry dnem. Ja tam akurat zawsze wolę zapasteryzować 😉
![]() |
Buraczki z papryką i cebulą (w słoiki) |

8 komentarzy
Buraczki 🙂 Mój ulubiony dodatek obiadowy 🙂
Ja kiedyś nie przepadałam, choć jadłam, a od kilku lat uwielbiam 🙂
Koniecznie muszę wypróbować!
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie. Obserwuję, liczę na rewanż.
Buraczki wspaniałe, nawet nasze dzieci się nimi zachwycają. Właśnie zabieram się za zrobienie kolejnej porcji.
Bardzo dobry przepis, właśnie zrobiłam. Podgotowanie cebuli z papryką konieczne, chwile też podgotowałam buraki.Fajna zalewa.Tylko 4 łyżki soli, nie 2. Obowiązkowo kamiennej, niejodowznej.Smaczne , nieostowe, łagodne. U mnie było mniej, ze 3 kg buraków, a sporo papryki.
Wg swojego smaku dodałam 1 listek i trochę ( łyżeczkę) ziół toskańskich.
Dziękuję za opinię 🙂 my uwielbiamy buraczki z tego przepisu, bo właśnie nie są mocne, ostre. Ja czasem zjem inne nawet ze smakiem, a moje dzieci twierdzą, że żadne inne im nie smakują tak jak te i nawet w szkole do obiadu nie tkną.
Uzupełniam. Tę sałatkę można użyć różnie. Dodaj fasolę czerwoną, ogórek =sałatka litewska ; wrzuć do bulionu, dodaj ogórek kwasz, kapusty kwasz, resztki pieczeni, boczku=barszcz prawie ukraiński. Osobno podaj ziemniaczki pjure i ekspresowy obiad gotowy
Świetny pomysł! Ja zawsze serwowałam je jako sałatkę do obiadu, ale taka wersja brzmi zacnie! 🙂