Nietypowe „sushi”

dodane przez Anett
Ta przekąska wymaga sporo pracy i poświęcenia, bo napełnianie małych krążków to praca misterna, ale bardzo efektowna i smaczna. Choć na przyszłość, gdybym miała je robić (a myślę, że okazja się znajdzie) to farsz dodatkowo bym doprawiła, ale wyglądem chciałabym takie same.
To właśnie z tych przekąsek pozostało mi farszu, który dorobiłam i przerobiłam na tą potrawkę.

 

Składniki:
1/2 szkl. ryżu
4-5 grzybków mun
1 duża marchewka
2 duże, grube pory
sól
pieprz
Dekoracja:
szczypiorek
świeża natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy w szklance wody lekko osolonej na sypko. Grzyby mun moczymy 20 minut we wrzątku, następnie gotujemy 15 minut i drobno kroimy. Z pora zdejmujemy pierwszą warstwę, następnie odcinamy część z korzonkami i liście. Pozostałą część kroimy w mniejsze kawałki (3-4 cm) Wrzucamy na wrzącą wodę na 1,5 minuty. Odsączamy, studzimy. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kwadratowe paseczki grubości około 0,5 cm, a długości takiej, jak kawałki pora. Gotujemy około 7 minut (nie może być zbyt miękka!). Z ostudzonych krążków pora wyjmujemy środki (zostawiamy 3 zewnętrzne warstwy liścia) i siekamy. W misce mieszamy ryż, grzyby, posiekany por i doprawiamy pieprzem do smaku. W krążki pora wkładamy 2-3 kawałki marchewki, wypełniamy pozostałą przestrzeń nadzieniem ryżowym. Całość obwiązujemy niteczkami ze szczypiorku – dla ozdoby. Pomiędzy „sushi” (można do każdego kawałka za niteczkę szczypiorku) wkładamy świeżą natkę pietruszki.

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu