1,9K
Kremowe zupy pokochałam miłością bezgraniczną 🙂 ta zupa krem dyniowa z pieczoną papryką i mascarpone ma nie tylko piękny kolor, ale jest też bardzo smaczna! Podsmażona dynia ma nieco inny smak niż ugotowana, pieczona papryka dodaje wyrazu, mascarpone sprawia, że całość nabiera kremowej delikatności, a przyprawy przyjemnie rozgrzewają i aromatyzują.
Wybrałam dynię hokkaido, bo nie trzeba obierać jej ze skórki – jest szybciej 😉
Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także ułatwia rozpuszczanie i wchłanianie wielu witamin zawartych w warzywach i owocach. Wiele z nich bez dodatku tłuszczu w ogóle nie zostanie przyswojona! Wiadomo, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, ale nie każdy zwraca uwagę właśnie na rozpuszczalność witamin.
Składniki:
1 dynia hokkaido
3 papryki czerwone
250 g serka mascarpone
4-5 łyżek oleju rzepakowego
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kardamonu
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, układamy na blasze i pieczemy około 30 minut w 170 stopniach. Jeszcze ciepłą obieramy ze skórki. Dynię hokkaido dokładnie myjemy i kroimy w kostkę wraz ze skórką (miąższ z ziarnami oczywiście wydrążamy). Wrzucamy do garnka z 4-5 łyżkami oleju rzepakowego i podsmażamy na wolnym ogniu. Dodajemy miąższ z upieczonej papryki, podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Serek mascarpone dodajemy do warzyw, rozpuszczamy i miksujemy całość na gładki krem. Wstawiamy jeszcze na chwilę na palnik, przyprawiamy.
1 Komentarz
Świetna zupka o pięknym kolorze :))