Strona główna Kategorie przepisówCiasta i desery Lody kajmakowe (tylko 2 składniki, ekspresowe!)

Lody kajmakowe (tylko 2 składniki, ekspresowe!)

dodane przez Anett
Lody kajmakowe z 2 składników, szybkie lody, lody bez maszynki

Czy może być lepszy, orzeźwiający deser od lodów? Dla mnie nie! 🙂 a lody kajmakowe podbiły nasze serca na równi z kawowymi (tutaj masz przepis na lody kawowe, z 3 składników). Te kawowe były pierwsze na bazie masy kajmakowej, ale postanowiłam jeszcze uprościć przepis i pomijając kawę składników jest już tylko dwa 😉
Wykonanie takich lodów jest banalnie proste i poradzi sobie z nimi nawet kilkuletnie dziecko (pomóż tylko puszkę otworzyć, by się nie skaleczyło;) i nadzoruj proces miksowania), a smak… doskonały! Uzależniający! 😀

Ile lodów kajmakowych otrzymasz z przepisu?

Z takiej porcji wyszło mi litrowe pudełko lodów. Przełożyłam je do pudełka po innych lodach – zbieram takie pudełka, bo przydają się do wielu rzeczy (nad czym ubolewa mój mąż 😀 ale jak mu potem potrzeba coś schować/przewieźć czy małą ilość farby wymieszać to przestaje marudzić 😀 ). Taka porcja starczy na długo (chyba, że lubisz lody kajmakowe tak jak my lub spodziewasz się gości to na krótko 😉 ).

Spróbujesz? 🙂 Zapewniam, że warto, a już prościej być chyba nie może! A jak przyjemnie osładzają ponury dzień 😉

Aha – lody to ZAWSZE dobry pomysł na przepyszną kawę 😉 ja na przykład robię lodową kawę mrożoną (zajrzyj po przepis) i choć aktualnie kawy nie słodzę, tak lodami słodzonej nie odmawiam 😀


LODY KAJMAKOWE (tylko 2 składniki, ekspresowe, bez maszyny)

Składniki:

1 puszka (460g) masy kajmakowej o smaku tradycyjnym (można użyć skondensowanego, ugotowanego mleka)
500 ml śmietany 36% deserowej

Sposób przygotowania:

Dobrze schłodzoną kremówkę wlewamy do miski (miska może być też schłodzona, śmietana lepiej się ubije) i ubijamy na prawie sztywno. Gdy już zacznie tężeć stopniowo (łyżka po łyżce) zaczynamy dodawać masę kajmakową, cały czas miksując, by dobrze połączyć całość. Po wyczerpaniu składników i dokładnym wymieszaniu przelewamy masę do zamykanego szczelnie pojemnika do zamrażania i chłodzimy. Lodów nie trzeba mieszać, po zamrożeniu dają się łatwo nabierać łyżką 🙂

Lody kajmakowe z 2 składników, szybkie lody, lody bez maszynki

Sprawdź też mój przepis na Lody owocowo-kokosowe (wegańskie)

Inne propozycje dla Ciebie

8 komentarzy

Jolanta Klimek 28 listopada 2016 - 13:23

Rewelacyjne, pyszne, wyśmienite lody !!! Lubię lody o każdej porze roku, nie miałam pomysłu co zrobić z napoczętą masą kajmakową ( pod wpływem chwili kupię, zjem trochę samą a potem leży w lodowce). Lody banalne i proste w wykonaniu to fakt, ale są pyszne i to jest najważniejsze 🙂 Powrócę do przepisu, smaczny deser, Dawid nawet wylizał talerzyk hihi 😀 P.S później prześlę zdjęcie 🙂

Reply
durano 4 stycznia 2017 - 16:01

Pyszności<3

Reply
Anonimowy 28 maja 2017 - 13:12

za słodkie cała masa kajmaku + 1 litr śmietanki tortowej to jest dopiero w sam raz

Reply
admin 29 maja 2017 - 15:31

A to akurat co kto lubi 😉 a należę do osób, które nie znoszą przesłodzonych ciast, ale lody lubię właśnie takie, jak w przepisie 🙂

Reply
Anna Król 1 czerwca 2017 - 05:44

Aneta znalazlam Twojego bloga prz3z przypadek i ciesze sie bardzo…bede tu zagladac oj bede…pozdrawiam…?

Reply
admin 4 czerwca 2017 - 22:40

Dziękuję za tak miłe słowa! 🙂 cieszę się, że dzięki przypadkowi zdobyłam super Czytelnika 🙂 pozdrawiam i zapraszam 🙂

Reply
Joanna Koblenz 16 grudnia 2017 - 01:00

Pycha! Polecam zostawic trochę kajmaku i poprzekladac nim wyrobioną masę przed mrożeniem… posypuję jeszcze orzechami.

Reply
Opalanka 13 maja 2018 - 07:52

Robię też z jogurtem, bardzo dobre. I trochę grubej soli na to. Taka prościzna a jaki efekt:)

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu