Przepis na tradycyjne udka pieczone pochodzi od mojej Mamy. Zawsze wychodzą pyszne i soczyste! Dzięki długiemu pieczeniu mięso samo delikatnie odchodzi od kości. Ale przez dodanie masła, po pieczeniu zostaje bardzo dużo tłuszczu – i właśnie co z tym tłuszczem można zrobić opisałam niżej. Bo najgorsze, co można to wylać – jest sporo możliwości wykorzystania i ja lubię z nich korzystać, szczególnie z “bulionetki”, którą potem dodaję jako aromatyzującą bazę do innych dań.
Przygotowanie i pieczenie – proste. A podaję proporcje na przyjęcie dla 15-20 osób (2 brytfanny udek), bo tyle zazwyczaj nastawiam 🙂 nawet jak nie mam gości – mamy jedzenia na 2 dni.
PRZEPIS NA TRADYCYJNE UDKA PIECZONE
Składniki:
15 udek z kurczaka
1,5 opakowania przyprawy do kurczaka
2 kostki masła 82% tłuszczu
sól
Sposób przygotowania:
Udka dokładnie myjemy, wkładamy do dużej miski/garnka i zalewamy wodą tak, aby były całe zanurzone. Wsypujemy 5-6 łyżek soli. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Odsączamy udka z solanki, układamy w brytfannie ścisło obok siebie w całości lub oddzielając pałki. Posypujemy równomiernie przyprawą do kurczaka. Na wierzchu – na udka i pomiędzy nie – układamy pokrojone w drobne kawałki masło.
Brytfannę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy minimum 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze kilka minut do zrumienienia skórki.
Od razu po upieczeniu przekładamy do innego naczynia, aby odsączyć z wytopionego tłuszczu.
Rady jak wykorzystać tłuszcz po pieczeniu udek:
Pozostały po pieczeniu tłuszcz można wykorzystać! Np. przelewając do foremek na lód, lub małych plastikowych pojemniczków – po zamrożeniu będziemy mieć domowe, naturalne kostki rosołowe!
W pojemniczkach możemy zamrozić trochę większą ilość jako bazę do zup.
Możemy również na nim przygotować sos pieczeniowy: Dolewamy trochę wody, zagotowujemy, wlewamy zawiesinę z wody i mąki cały czas mieszając, doprawiamy do smaku ponownie zagotowujemy. Tak przygotowanym sosem możemy polać mięso i dodatki, np. ziemniaki lub ryż.
Sprawdź też przepis na:
Udka z ryżem i warzywami (jednogarnkowe)
Udka kurczaka pieczone z warzywami w rękawie
2 komentarze
Wyglądają wspaniale i pewnie tak samo smakują. Jak długo powinny się moczyć w osolonej wodzie?
Dziękuję, są bardzo smaczne 🙂 mięso jest miękkie, skórka chrupiąca…:) ja zawsze zostawiam na minimum godzinę – wtedy udka zdążą zmięknąć i najdą smakiem. Ale jak mogę sobie na to pozwolić – wydłużam ten czas nawet do kilku godzin (nawet w lodówce na noc).