Strona główna Kategorie przepisówPrzetwory Syrop z dzikiej róży

Syrop z dzikiej róży

dodane przez Anett
Syrop z dzikiej rozy, dzika roza w syropie, sok z dzikiej rozy

Syrop z dzikiej róży to typ przetworów, który powinien się znaleźć w każdej spiżarce, piwniczce czy kuchennej szafce. Ogromna ilość pozytywnych właściwości (zawiera bardzo dużo witaminy C, ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a nawet przeciwgrzybiczne) plus przepyszny smak wynagradzają ilość pracy włożonej w jego przygotowanie.

W tym przepisie najlepiej sprawdzają się owoce dojrzałe, ale nie przemrożone. Ogólnie rzecz biorąc czas zbierania owoców dzikiej róży zależy od tego, do czego chcemy je wykorzystać. I tu polecam poczytać artykuły Klaudyny Hebdy, która moim zdaniem wyczerpuje temat w 100 %.
Ja o wielu rzeczach, właściwościach różnych składników potraw, ziół, itp. wiem, ale nie lubię o tym pisać. Nie czuję się ekspertem w temacie, dlatego zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest odesłanie do specjalisty. Klaudyna jest takim specjalistą, gdy nie mam pod ręką żadnej książki, a chcę poczytać na jakiś temat, też zaglądam na jej stronę.

Większość przepisów w sieci podaje, aby usuwać gniazda nasienne. W poniższym jest inaczej, bo pochodzi z bardzo starej książki o ziołolecznictwie, a ja dostałam go w formie przepisanej rok temu. Syrop na zdjęciach też jest z zeszłego roku, w tym jeszcze nie zbierałam owoców.

Gotowy syrop powinien odstać około 3-4 miesiące. Można go dodawać do wody czy lekko przestudzonej herbaty. Po zlaniu całości owoce można ponownie zalać dobrze ciepłą, przegotowaną wodą, np. na kompot. Po odstaniu ponownie naciągnie, takie zero waste w domowym wydaniu, żeby od razu nie wyrzucać owoców po syropie 😉

SYROP Z DZIKIEJ RÓŻY – NA PREZENT!

A teraz najlepsze – teraz jest ten czas, kiedy można zacząć myśleć o prezentach. Tak! Nie tylko święta, ale wszelkie okazje są dobre, by obdarować kogoś prezentem od serca.
Syrop z dzikiej róży może być genialnym prezentem dla Twoich rodziców, dziadków, przyjaciółki, sąsiadki. Dla każdego kto ma obniżoną odporność, dzieci w wieku szkolnym czy dbających o swoje zdrowie.
Wystarczy przygotować syrop w ładnych buteleczkach czy słoiczkach, a potem ozdobnie zapakować – w kawałek szarego papieru czy woreczek jutowy, dołożyć ładny bilecik i przewiązać wstążką. Proste, prawda? 😉

PRZEPIS NA SYROP Z DZIKIEJ RÓŻY

Składniki:

1 kg owoców dzikiej róży
0,5-1 kg cukru
1 litr wody

Sposób przygotowania:

Z owoców dzikiej róży odetnij czarne końcówki i dokładnie je opłucz. Ponakładaj do słoiczków lub butelek. Po czym w osobnym garnku zagotuj syrop z cukru i wody. Ilość wody można dostosować pod swój gust i smak, syrop będzie bardziej lub mniej słodki – stąd w przepisie aż taki rozstaw ilościowy cukru (ja daję niecały kilogram, mniej więcej 3/4).

Gotowym syropem zalej owoce, dokładniej powycieraj do sucha brzegi słoików i nakrętki, następnie zakręcić. Pasteryzuj około 12-15 minut.

Po więcej przepisów na przetwory, ale też jesienne potrawy zapraszam do najnowszego numeru Magazynu Aromat.

image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu