Strona główna Kategorie przepisówCiasta i desery Batoniki owsiane z gorzką czekoladą

Batoniki owsiane z gorzką czekoladą

dodane przez Anett
Batoniki owsiane z gorzką czekoladą, batoniki owsiane, fit batoniki, fit słodycze, płatki owsiane - Kolorowy Przepisownik

Batoniki to zawsze dobry sposób na pyszną i zdrową przekąskę, na którą można sobie pozwolić (w zależności od składników) nawet na diecie. Batoniki owsiane z gorzką czekoladą właśnie takie są – same zdrowe składniki, nawet ta gorzka czekolada 😉

Batoniki zrobiłam jako zachciankę dla dzieci. Ostatnie dni dały nam wszystkim w kość, nie było mnie w domu całymi dniami (dzieci często zabierałam, ale kilka dni zostawały w domu), więc nie miałam serca odmówić Zuzi, gdy któregoś dnia wieczorem poprosiła, by z nią jakieś zrobić. Robimy czasem różne różniste słodycze tego rodzaju, więc tym razem tworzyłyśmy kolejny smak. No i wyszło super! Miało być bez czekolady, ale tak prosiła, a nawet dobrze – są jeszcze lepsze!

Niestety nie wiem ile batoników wyszłoby z całości składników, bo ja zrobiłam tylko 6 (w foremkach silikonowych, ale możesz wyłożyć papierem do pieczenia keksówkę i po mocnym schłodzeniu pokroić). Resztę masy dziewczynki zjadły jak granolę z jogurtem naturalnym 😉 uwielbiają takie smaki, ja też 😀 ale tak na oko oceniając ile zużyłam, a ile zostało, byłoby ich jeszcze 5-6.

Batoniki owsiane z gorzką czekoladą to dobry pomysł na przekąskę do pracy czy szkoły. Świetnie sprawdzą się również w roli jadalnych prezentów – wystarczy ładne pudełeczko, kawałek papieru pakowego i wstążki (lub sznurka) i sprawisz przyjemność bliskiej osobie przygotowanym od serca prezentem.


Na blogu znajdziesz inne przepisy tego typu, zajrzyj i przetestuj:

Batoniki owsiane z żurawiną i jagodami Goji

Batoniki kawowo-dyniowe (bez pieczenia)

Owsiane ciasteczka mocy – energetyczne


PRZEPIS NA BATONIKI OWSIANE Z GORZKĄ CZEKOLADĄ

Składniki:

1 i 1/2 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
1/5 szkl. oleju kokosowego
2 bardzo dojrzałe banany
1-2 łyżki syropu klonowego
1/2 szkl. suszonej żurawiny
1/2 szkl. nasion słonecznika
2 pełne łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki siemienia lnianego
1/4 szkl. zaparzonej gorzkiej herbaty
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane błyskawiczne możesz zostawić w takiej formie (już rozdrobnionej), ale polecam je dodatkowo zmielić w blenderze lub młynku – tak zrobiłam, bo im drobniejsze, tym potem batoniki mniej się kruszą i lepiej kroją.

Nasiona słonecznika krótko upraż na suchej patelni, po czym dodaj syrop klonowy, chwilę podgrzewaj. Wsyp rozdrobnione płatki owsiane, wiórki kokosowe, siemię lniane i wlej herbatę, wszystko wymieszaj. Banany rozgnieć widelcem na papkę, połącz ze składnikami w rondelku i żurawiną.

Gotową masą napełniaj foremki do batoników lub keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia, ugnieć, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny (ja robiłam wieczorem, więc zostawiłam na całą noc).

Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Polej cienką warstwę na jedną stronę batoników i schłodź w lodówce. Odwróć batoniki i jeszcze polej cienkim strumykiem na wierzchu każdego z nich.

Inne propozycje dla Ciebie

9 komentarzy

zlogo 13 marca 2018 - 10:09

heh, połączenie zdrowego z niezbyt zdrowym 🙂 klasyka

Reply
Anet 13 marca 2018 - 13:55

Połączenie zdrowego z… pysznym 😀 i nieszkodliwym 😛 a zdecydowanie lepszym od potężnej listy składników (ulepszaczy, aromatów, barwników) w kupionym batoniku 😉 pozdrawiam, miłego dnia 😉

Reply
Ania, Kęsy Codzienności 13 marca 2018 - 19:15

Bomba! Muszą być pyszne, kradnę Ci przepis i dostosuje do siebie. ? Bo lubię kombinować z cudzymi przepisami ?

Reply
Anet 14 marca 2018 - 17:54

Znam to uczucie 😀 bo ja raz na 100 przepisów zrobię dokładnie, a tak to zerkam, a potem i tak robię po swojemu 😉 czasem już patrząc na zdjęcie, a nie zaglądając w skład i wykonanie 😀 Koniecznie daj znać jak Ci wyszły batoniki z mojej inspiracji :*

Reply
Kaska 14 marca 2018 - 17:44

Witam☺ batoniki ????cool …..tylko nie przepadam za bananami ,czym mogłabym je zastąpić? Pozdrawiam

Reply
Anet 14 marca 2018 - 17:59

Hmm.. banany stanowią tu niejako łącznik, ale trochę też słodzik. Jeśli ma ich nie być zupełnie, to proponuję zastąpić na przykład daktylami – trzeba je namoczyć, a potem zmiksować na papkę. Działanie będzie to samo – łącznie ze słodzikiem, bo daktyle są słodkie. Ewentualnie jakiś gęsty dżem/konfitura (smak według upodobań, w batonikach owsianych, które podlinkowałam w przepisie używałam śliwkowego+mleka, one były pieczone, ale tu też się to powinno sprawdzić).
Daj znać, jeśli zrobisz – i z czym 😉 bo przepis to zawsze tylko inspiracja i składniki można sobie dobierać pod własny gust lub stan w kuchennych szafkach 😉

Reply
Kaska 14 marca 2018 - 18:21

Dziękuję za podpowiedź, rady,obstawiam ze pokombinuje z daktylami ewentualnie druga porcje spróbuję z domowa marmoladką z dyni z aromatem pomarańczowym robioną przez moją Mamcie będzie super pasowała ☺ zrobię i się pochwale rezultatem ?
Pozdrawiam ☺

Reply
Anet 14 marca 2018 - 19:43

Oooo to smak będzie genialny! <3 Batoniki z syropem dyniowo-korzennym robiłam (też link w opisie) i są po prostu mega! Aż mi ślinka pociekła na myśl o Twoich, pokaż koniecznie i napisz jakie efekty kombinowania :* 🙂

Reply
Anet 14 marca 2018 - 19:49

Aha – jeszcze w temacie zmian, to tak sobie myślę teraz, że na dobrą sprawę zamiast bananów można wymieszać całość z rozpuszczoną czekoladą (zamiast polewać na koniec) i też efekt będzie osiągnięty – batoniki się “scalą” 😉

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu