Sałatka to zawsze dobra opcja na przyjęcie, ale też w ramach kolacji czy lunchu do pracy. Sałatka makaronowa z tuńczykiem i warzywami to przepyszna, zdrowa, pożywna i kolorowa propozycja na wiele okazji i bez okazji. Ja uwielbiam robić sałatkę na kolację, bo wtedy często wykorzystuję składniki, które zostały mi z obiadu (często jest to właśnie ugotowany makaron czy kawałki warzyw).
Przygotowanie sałatki makaronowej z tuńczykiem jest szybkie i proste, a porcja na tyle duża, że jak zrobię na kolację, to zawsze zostaje mi na drugi dzień. Ale jak zrobię na imprezę, to bywa, że nie zostaje bo jest tak smaczna, sycąca i aromatyczna, że potrafi zniknąć jako pierwsza.
SAŁATKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKIEM
Składniki:
250 g makaronu (dowolnego, ja najczęściej używam świderków lub penne)
1/3 sałaty lodowej
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
250 g pomidorków koktajlowych
1 puszka kukurydzy
3-4 ogórki korniszony
1 czerwona cebula
4-5 łyżek posiekanego koperku
3 łyżki majonezu
1 czubata łyżeczka musztardy (używam sarepskiej)
1 czubata łyżka jogurtu greckiego
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al’dente według przepisu na opakowaniu. Ugotowany możesz zahartować zimną wodą, żeby się nie kleił. Przełóż do dużej miski i ostudź. Tuńczyka odsącz z zalewy na drobnym sicie, następnie podziel na kawałki i dodaj do makaronu. Odsącz także kukurydzę (warto przelać czystą wodą, żeby wypłukać zalewę). Sałatę lodową porwij w dłoniach na małe kawałki, pomidorki przekrój na połówki lub ćwiartki. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paseczki lub kostkę. Pokrój także korniszony oraz posiekaj cebulę i koperek.
Wszystkie składniki wymieszaj w misce wraz z majonezem, musztardą i jogurtem, po czym dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Sałatka smakuje doskonale zaraz po przygotowaniu, jak i następnego dnia.
Sprawdź też mój przepis na sałatkę z kurczakiem i kolorowym makaronem.
A tutaj inne przepisy na sałatki: SAŁATKI.
