Krem czekoladowy z awokado to pyszna wersja nutelli w wersji wegańskiej i przede wszystkim zdrowej! Ja na żadnej diecie nie jestem, ale lubię sięgać po nowe, zdrowe przepisy. A już najbardziej cieszę się, że taki krem smakuje moim dzieciom. Jedzą też słodycze w rozsądnych ilościach, ale zdecydowanie wolę, gdy jednak jest to coś w stylu takiego kremu. Jako, że jest to krem czekoladowy z awokado, dziewczynki nazywają go awokadową nutellą 😉
Krem robię do placuszków, naleśników, ale świetnie też się sprawdza do świeżego pieczywa. Resztki z miseczki czy słoika zbieramy bułką 😀 możesz też użyć go do przełożenia ciasta, wypełnienia kruchych spodów do babeczek/tartaletek, itp.
Proporcji tych składników próbowałam już różnych. Najbardziej smakuje mi krem z przepisu, który widzisz poniżej. Ale na dobrą sprawę możesz to modyfikować. Przykładowo zrobić rzadszy (mniej awokado, nieco więcej syropu klonowego/z agawy), użyć banana świeżego (bardziej wyczuwalny, lżejsza konsystencja kremu) lub przemrożonego (krem wyjdzie delikatniejszy w smaku, ale gęściejszy). Możesz też pominąć masło orzechowe jeśli nie masz/nie lubisz.
Przechowuj w lodówce, np. w zamkniętym słoiczku. U mnie nie przetrwał dłużej niż 2 dni, bo jest zbyt dobry 😀
KREM CZEKOLADOWY Z AWOKADO
Składniki:
1 dojrzałe awokado
1 dojrzały banan
2 łyżki syropu klonowego (lub syropu z agawy)
2 czubate łyżki masła orzechowego
1 czubata łyżka gorzkiego kakao
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Umyte awokado przekrój na pół, usuń pestkę i przy pomocy łyżki wydostań miąższ. Wraz z kawałkami banana bez skórki i pozostałymi składnikami umieć w miseczce lub pojemniku blendera i zblenduj na gładką masę.
Konsystencję i smak możesz regulować ilością składników, np. dodać jeszcze syropu, jeśli uznasz, że wolisz słodszy. Szczypta soli podkreśla słodki smak.