Strona główna Kategorie przepisówFinger Food Muffiny jajeczne z awokado i płatkami quinoa

Muffiny jajeczne z awokado i płatkami quinoa

dodane przez Anett
Muffiny jajeczne z awokado i płatkami quinoa, muffiny na śniadanie, jajka na śniadanie, przepisy śniadanie, przepisy na Wielkanoc - Kolorowy Przepisownik, sprawdzone przepisy

Proste przepisy, które jednocześnie są smaczne i sycące to coś, czego właśnie każdy z nas potrzebuje. I ja zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdy może ma w domu teraz awokado (chociaż można mrozić, a przepis zostanie na blogu i będzie mógł być wykorzystany nie tylko w okresie panującej pandemii), a nawet nie każdy w ogóle awokado lubi… Ale przepis na muffiny jajeczne z awokado i płatkami quinoa to taki typ przepisu, który (jak zawsze powtarzam!) może być świetną inspiracją! Zarówno na pyszne śniadanie, jak i podwieczorek czy kolację.

UWAGI: W przepisie możesz pominąć awokado zupełnie! Choć polecam je dodać, naprawdę świetny smak mają takie muffiny (robię czasem bez, jak nie mam awokado i mam porównanie). Możesz je też dodać pokrojone w kostkę zamiast miksować z jajkami. Płatki quinoa możesz też zastąpić owsianymi czy jaglanymi. Je również możesz pominąć, dodatek płatków nie jest niezbędny, ale sprawia, że całość jest bardziej pożywna.

Przepis na muffiny jajeczne z awokado i płatkami doskonale sprawdzi się na Wielkanoc!

MUFFINY JAJECZNE Z AWOKADO I PŁATKAMI QUINOA

Składniki:

6 jajek
½ dojrzałego awokado
½ szkl. płatków quinoa
½ czerwonej papryki
1 pomidor
1 pęczek szczypiorku
1 łyżeczka chrzanu
sól i świeżo mielony pieprz
słodka papryka mielona

Sposób przygotowania:

Jajka wbij do miski. Dodaj połowę miąższu awokado, sól, pieprz oraz chrzan, po czym zblenduj całość aż składniki dobrze się połączą. Do masy wsyp płatki quinoa, wymieszaj i odstaw całość na około 10 minut, żeby płatki namiękły.

W tym czasie pokrój pół papryki w kostkę. Skórkę umytego pomidor natnij w krzyżyk, sparz wrzątkiem i zdejmij skórkę, następnie miąższ również pokrój w kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz i posiekaj.

Do foremek na muffinki powkładaj warzywa i zalej masą jajeczną. Porcja z podanych składników wystarcza na 6-7 muffinek (w zależności od wielkości foremek, ja używam silikonowych, żeby bez problemu wyjąć potem muffinę bez obierania z papierka). Wierzch oprósz słodką papryką.

Gotowe muffiny wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut – kontroluj stopień upieczenia i zrumienienia wierzchu.

image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu